Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

De zes van Breda

  •  
07-03-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3100 keer bekeken
  •  
Op 18 december 2012 besluit de Hoge Raad dat de zaak van de ‘zes van Breda’ heropend wordt. Waarschijnlijk hebben zes mensen jarenlang onschuldig in de gevangenis gezeten. In ‘ZEMBLA’ een reconstructie over deze bizarre zaak. Voor het eerst spreken de belangrijkste betrokkenen, onder wie vier van de zes van Breda.

Drie meisjes en drie jongens
In 1993 wordt in Breda 'Oma Mok', de 56-jarige eigenaresse van een Chinees restaurant, mishandeld en vermoord. Drie meisjes en drie jongens, van rond de twintig jaar, worden hiervoor opgepakt. ' Ik werd opgehaald van mijn werk of ik een getuigenverklaring wilde afleggen. Ik ben meegegaan naar Breda en nooit meer naar huis gegaan ', aldus Jane die toen 19 jaar was. De jongens en meisjes worden onder druk gezet door de politie. Abdeslam was toen ook 19 jaar: ' Ik ga echt niet iets bekennen dat ik niet gedaan heb, ik ben onschuldig '.

Belastende verklaringen
Ook na dagenlange verhoren blijven de drie jongens zeggen dat ze onschuldig zijn. De drie meisjes leggen belastende verklaringen af. Niet alleen over de rol van de jongens maar ook over hun eigen rol. Jane zwicht na vele verhoren: ' De politie vertelde dat ze mijn haren in het restaurant hadden gevonden. Dat kon ik niet verklaren, dus je gaat twijfelen: heb ik iets gedaan dat ik niet meer weet. En dan ga je de politie geloven dat je wel schuldig bent .' De jongens worden veroordeeld tot doodslag en krijgen ieder tien jaar cel opgelegd. Voor medeplichtigheid krijgen de meisjes tot twee jaar gevangenisstraf.

Onschuldig
Als Abdeslam eind 2000 vrijkomt legt hij zich niet neer bij het grote onrecht dat hem is aangedaan. Het wordt een jarenlange strijd. Hij zoekt in 2004 contact met rechtspsycholoog Peter van Koppen die op dat moment in het nieuws is vanwege de heropening van de Schiedammer parkmoord. Van Koppen is geïnteresseerd in de zaak van de zes van Breda, onderzoekt het dossier en komt met een harde conclusie. ' Er zijn zoveel aanwijzingen dat deze mensen onterecht veroordeeld zijn, dat we ervan uit moeten gaan dat ze onschuldig zijn ', aldus Van Koppen in ‘ZEMBLA’.

Nieuw onderzoek
Justitie gaat ook twijfelen aan de veroordelingen en besluit nu zelf opnieuw onderzoek te doen. Justitie ontdekt dat er ontlastende verklaringen ontbreken in het dossier. Het gaat om de getuigenissen van twee mannen. In de nacht van de moord zaten zij in het bushokje schuin tegenover het Chinese restaurant. De mannen hebben daar de hele nacht gezeten en niets verdachts gezien. Ook worden alle betrokkenen opnieuw geïnterviewd door justitie.

Gerechtigheid
Na twintig jaar trekken de dames hun verklaringen in. Ze hopen allemaal dat hun naam gezuiverd wordt. Anil, nu 38 jaar, heeft zeven jaar in de gevangenis gezeten: ' Ze hebben mijn leven afgepakt en door hen heb ik geen baan en gezin kunnen krijgen. Ik ben blij als het klaar is, ben ik ook van mijn strafblad af '. Ook Jane zal blij zijn als ze uiteindelijk te horen krijgt dat ze onschuldig is: ' Ik krijg mijn jaren er niet mee terug, maar ik krijg wel gerechtigheid '.
 
Reactie Rechtspraak op herzieningsverzoek in zaak doodslag Chinees restaurant Breda uit 1993
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.