Sterkere positie voor ziekenhuizen en zorgverzekeraars bij inkoop geneesmiddelen
21-04-2016
• leestijd 2 minuten
leidraad
Inkopers van ziekenhuizen en zorgverzekeraars kunnen hun krachten bundelen door geneesmiddelen voor medisch-specialistische zorg vaker gezamenlijk in te kopen. Autoriteit Consument & Markt (ACM) verwacht dat er dan lagere prijzen voor geneesmiddelen en betere voorwaarden kunnen worden bedongen. De concurrentieregels bieden daar ruimte voor.
Leidraad
ACM heeft een
leidraad
opgesteld om ziekenhuizen en zorgverzekeraars te informeren over de ruimte die de concurrentieregels bieden voor gezamenlijke inkoop van geneesmiddelen voor de medisch-specialistische zorg. ACM signaleert dat inkopers soms terughoudend zijn om samen te werken, ook als dat in het belang van patiënten en verzekerden is.
Stimulans
Samen inkopen kan in verschillende combinaties, zoals ziekenhuizen samen, maar ook met een of meerdere zorgverzekeraars. Doel daarvan is een stimulans te geven aan initiatieven op de markt, waarmee de positie van inkopers op de geneesmiddelenmarkt ten opzichte van farmaceutische bedrijven sterker wordt.
Lagere premies
Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van ACM: “
Medicijnen kunnen goedkoper worden als inkopers van ziekenhuizen en zorgverzekeraars een vuist maken in de onderhandelingen met farmaceutische bedrijven. Patiënten en verzekerden kunnen daarvan profiteren door betere zorg of lagere premies.
”
Vuistregels
In de leidraad schetst ACM een drietal vuistregels. Als inkopers aan die vuistregels voldoen verwacht ACM geen problemen voor de concurrentie en is de gezamenlijke inkoop toegestaan.
Ten eerste : de totale kosten van de gezamenlijk ingekochte geneesmiddelen omvatten niet meer dan een deel van de ziekenhuiskosten. Ten tweede: een inkoopcombinatie moet toegankelijk zijn voor andere inkopers. En het moet eenvoudig zijn om weer uit een inkoopcombinatie te stappen.
ACM publiceert de leidraad nu in concept en biedt de mogelijkheid daarop tot uiterlijk 27 mei te reageren. Daarna maakt ACM de leidraad definitief.
Begin juni organiseert ACM twee rondetafelgesprekken met bestuurders van inkoopcombinaties van ziekenhuizen en met zorgverzekeraars om hen de gelegenheid te geven vragen te stellen en aan te geven of er nog onduidelijkheden zijn.
(Bron: ACM)