Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Steeds meer schulden door te ingewikkelde samenleving

26-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
289 keer bekeken
  •  
Ingewikkelde samenleving
Voor een steeds grotere groep mensen in Nederland is de samenleving te ingewikkeld geworden. Daardoor lopen ze het risico in de schulden te belanden. Volgens de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) moeten regels vereenvoudigd worden om te voorkomen dat de problemen erger worden.
Nauwelijks verbetering
Dat schrijft de RVS in een nieuw advies dat maandag wordt gepresenteerd. De RVS keek hoe overheden en andere organisaties, zoals verzekeraars, kunnen voorkomen dat mensen in de schulden raken. De raad concludeert dat er veel wordt gepraat over het onderwerp, maar dat er op het vlak van preventie nauwelijks iets verbetert. In het advies, getiteld ‘Eenvoud loont’ opeet de SVR drie oplossingen om schulden te voorkomen.
Drie oplossingen
Ten eerste eenvoudige regels en dan met name de vereenvoudiging  van regels van de Belastingdienst als het gaat om toeslagen. Pauline Meurs, voorzitter van de RVS licht toe dat mensen met inkomensondersteuning gemiddeld te maken hebben met dertien verschillende regelingen :
“Veel mensen raken verstrikt in dit web van regelingen die bovendien allemaal een andere kant op wijzen.”  
Laagdrempelige hulp
Ook financiële hulp en advies, nog voordat er schulden zijn, moeten vaker worden ingezet. Gemeenten moeten laagdrempelige hulp bieden, maar daar wordt nu nog te weinig gebruik van gemaakt. Ook dat zou anders moeten, zegt de Raad.  
Zorgplicht voor schuldeisers
En als derde oplossing noemt de RVS dat er een duidelijke zorgplicht moet komen voor schuldeisers en dat schuldeisers meer rekening moeten houden met bijvoorbeeld mensen die laaggeletterde zijn. En dat op tijd hulp moet worden geboden als mensen in de financiële problemen dreigen te belanden. Zweden werkt met een landelijk incassobureau, dat volgens de RVS betere bescherming aan mensen met schulden. Ook zijn financiële problemen dan eerder zichtbaar omdat ze op één plek worden geregistreerd.
Overheid onderschat zelfredzaamheid burgers
‘Liesbeth kan het niet meer volgen’
Een groep mensen die met name moeite heeft met de ingewikkelde regelgeving in Nederland zijn mensen met een laag IQ. In Nederland leven ongeveer twee tot 2,5 miljoen mensen met een laag IQ of een verstandelijke beperking. Voor deze mensen is het extra moeilijk om te gaan met regels, en formulieren. H et tempo en de complexiteit van de samenleving ligt voor hen veel te hoog waardoor ze vaak in de problemen belanden.   De groep mensen die daardoor langdurige zorg nodig heeft, is in vijf jaar tijd vervijfvoudigd,   zo bleek ook uit de ZEMBLA-uitzending ‘ Liesbeth kan het niet meer volgen ’. Bekijk deze uitzending: 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.