Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Steeds meer kinderen zitten thuis en niet op school'

04-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
332 keer bekeken
  •  
schoolklas ANP
Het aantal kinderen dat thuiszit en niet naar school gaat, neemt dit jaar ‘met honderdtallen’ toe. Dat zegt oud-kinderombudsman Marc Dullaert. Hij helpt gemeenten en het Rijk met het terugdringen van het aantal thuiszitters.
schoolklas ANP
Dullaert zegt tegen het NRC dat vorig jaar bijna 4.300 kinderen langer dan drie maanden niet op school waren. 5.100 kinderen stonden niet eens op een school ingeschreven en ruim 5.500 kinderen hadden een vrijstelling van de leerplicht. Die kregen ze omdat ze lichamelijk of psychisch niet in staat zijn om naar school te gaan.
Ingewikkeld kind
Dat laatste aantal, de zogenoemde '5A categorie', steeg de afgelopen jaren explosief, zo bleek ook al in de ZEMBLA-uitzending ‘ Thuiszitters – het vervolg’ .
De Staatssecretaris van Onderwijs, Sander Dekker, zei over de stijging van die laatste groep:
“Als je kijkt naar kinderen die worden vrijgesteld van onderwijs, en soms ontkom je daar niet aan, die zijn zo zwaar gehandicapt, die gaan naar een medisch kinderdagverblijf. Daar is het voor bedoeld. Het is niet bedoeld voor scholen die zeggen, het is een ingewikkeld kind, we regelen iets met de gemeente zodat ze niet naar school toe hoeven. Als een kind wat kan leren dan hoort ie op school thuis, ook als het ingewikkeld is.”
Prima leerbaar
Onderwijsjurist Katinka Slump zei eerder over het hoge aantal thuiszitters met psychische of lichamelijke problemen dat een flink deel wel naar school zou kunnen:
“Die kinderen zijn prima leerbaar. Er zitten hoogbegaafde kinderen tussen, met Asperger. Die zijn prima leerbaar. Alleen bestempelen we ze als niet leerbaar omdat wij in ons regulier onderwijs maar een beperkt aanbod hebben.”
Dat Dullaert nu weer een stijging van thuiszitters voorziet heeft volgens hem een duidelijke oorzaak. Tegen het NRC legt hij uit dat de gemeenten momenteel ‘de stofkam’ door hun bestanden halen. “Dat is goed, want zo komt ieder kind met leerrecht op de radar.”
Thuiszitterspact
Sinds de invoering van het passend onderwijs in 2014 zijn scholen verplicht een plek te vinden voor iedere leerling – ook voor leerlingen die extra zorg nodig hebben. Dullaert is de aanjager van het zogenoemde 'thuiszitterspact’, een samenwerkingsverband tussen rijk en gemeenten dat als doel heeft in 2020 het aantal thuiszitters flink teruggedrongen te hebben.
Kijk terug: Thuiszitters I en II:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.