Zembla

Thuiszitters - het vervolg

  •    •  
07-12-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
423 keer bekeken
  •  
'Ieder kind dat thuis zit en geen onderwijs krijgt, is er één te veel. 'Dat zei staatssecretaris Dekker van Onderwijs in Zembla, anderhalf jaar geleden. Hij verklaarde de oorlog aan de inmiddels tienduizend kinderen die niet naar school gaan.

Wat heeft de staatssecretaris tot nu toe bereikt? Er is een thuiszitterspact met schoolbesturen en gemeenten: elke thuiszitter moet een passende onderwijsplek krijgen. Oud-kinderombudsman Marc Dullaert toert door het land om de boel aan te jagen. Maar ondertussen stijgt al vijf jaar achtereen het aantal kinderen dat door een lichamelijke of psychische beperking niet meer naar school gaat. Ze worden niet leerbaar genoemd en het zijn er al vijfduizend. Hoe kan dat? Zembla onderzoekt opnieuw het dossier thuiszitters.

Samenstelling en regie: Dirk Mostert
Research: André Nelis
Eindredactie: Manon Blaas

ZEMBLA - Thuiszitters, woensdag 7 december om 21:15 uur bij de VARA op NPO 2
Transcriptie van deze uitzending

Uit: Onderzoek naar de groei Vrijstelling '5 onder a'

'Ook zijn en nog steeds situaties waarin ouders en school er samen niet uitkomen. Indien er geen passende plek of trajekt beschikbaar is, kan dit resulteren in een vrijstelling '5 onder a' Lees het rapport .

Absoluut verzuim = kinderen die niet ingeschreven staan.
Langdurig relatief verzuim = Kinderen die wel ingeschreven staan maar vier weken of langer ongeoorloofd verzuimen.







Thuiszitters grafiek 2
 

Vrijstellingen Het aantal vrijstellingen op basis van artikel 5 onder a is ten opzichte van vorig schooljaar gestegen met 9 procent, van 5077 naar 5537. De stijging vlakt wel iets af.
Thuiszitters grafiek 4
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Jeffryvis
Jeffryvis1 mrt. 2023 - 12:33

Momenteel krijgt mijn zoon (10 jaar)onderwijs in een intermezzo klas, om hem klaar te maken voor het VO. Mijn zoon heeft autisme en is hoogbegaafd. Dit tussen jaar is speciaal bedoeld voor dit soort kinderen, en wordt gefinancierd door het samenwerkingsverband . Op dit moment meerdere malen geschorst door de boze buien die niet worden geaccepteerd, en door onkunde van de docenten en waarschijnlijk werkdruk, komen wij nu ook in de situatie terecht dat mijn zoon geen onderwijs volgt. Aantal keren op school apart gezet voor eerst drie weken, daarna een week zonder enige vorm van onderwijs. Gelukkig kan hij zich vermaken met schaken op zijn laptop. Ik zou graag eens willen zien waarom dit soort speciale vorm van scholen er zoeen zooitje van maken, en mijn zoon mentaal stuk maken en door onkunde vanuit hun zijde mijn zoon naar speciaal onderwijs sturen, waarbij niet wordt gedacht aan de uitdaging die hij echt nodig heeft. Wij zijn radeloos en school geeft altijd aan handelingsverlegen te zijn, wat natuurlijk onzin is, waar een wil is , is een weg . Maar door te kort juist aan opgeleide docenten op deze intermezzo klassen , die weten hoe dit soort kinderen aangepakt dienen te worden, is schorsen zonder echt geldige reden het gevolg. En hoe onafhankelijk is nou eigenlijk het samenwerkingsverband? Zo zomaar eens een vervolg kunnen zijn voor een uitzending, passend onderwijs wordt aangeboden maar lukt in vele gevallen niet, omdat ze het er maar effe bij doen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.