Zembla

Stank en strijd - deel 3

29-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6104 keer bekeken
  •  

Als de wind verkeerd staat, stinkt het in delen van Deurne naar rottend gft-afval. In Helmond dringt de geur van kippenmest door tot in de woningen. De stank komt van nabijgelegen industrieterreinen waar afval en mest wordt verwerkt. Omwonenden zijn het zat. Ze maken zich ook zorgen om hun gezondheid, want wie weet eigenlijk hoeveel schadelijke stoffen er hun wijk in waaien?

Maar als ze bij het bevoegd gezag navraag doen en proberen iets aan de overlast te doen, lopen ze vast. Zo kan een inwoner van Helmond geen rechtszaak beginnen, omdat het op de plek waar hij woont volgens de rekenmodellen niet stinkt. Als in Buggenum de dorpsraad in opstand komt tegen de komst van “innovatieve, biobased” afvalverwerkers stuiten ze op verhullende pr-praatjes en procedures. Het zorgt voor veel wantrouwen, frustratie én strijd.

De omgevingsdiensten, die erop moeten toezien dat bedrijven de milieuregels naleven, functioneren niet goed, zo bleek vorig jaar uit onderzoek. En dan treedt op 1 januari ook nog eens de nieuwe omgevingswet in werking. Volgens minister De Jonge worden procedures simpeler en krijgen burgers meer inspraak, maar is dat wel zo? Zembla onderzoekt waarom burgers die vechten voor een gezonde leefomgeving verdwalen in een juridisch en democratisch doolhof.

Stank en Strijd - deel 3

Donderdag 6 oktober om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 2. 

Herhaling: donderdag 13 oktober om 9.30 uur op NPO 2.

Regie & samenstelling: Ton van der Ham
Research: Suzan Borst
Eindredactie: Manon Blaas

Download hieronder het wederhoor bij de uitzending:

Kijk hier deel 1 van 'Stank en strijd':

Kijk hier deel 2 van 'Stank en strijd':

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Bas10a
Bas10a9 okt. 2022 - 11:45

FrisseWindNu IJmuiden / Afvalovennee Harlingen

JenADeurne
JenADeurne6 okt. 2022 - 19:42

Gelukkig komt het helemaal goed in Deurne. De gemeente zorgt goed voor haar inwoners want uitgerekend vandaag mogen we allemaal een gratis zakje compost halen. Hoe bont kun je het maken!

Masjaa
Masjaa6 okt. 2022 - 12:24

Stank en Strijd deel 4, heel Nederland. Wanneer komt de aflevering over houtrookstank die elke winter over heel Nederland waart? De overheid moet zorg dragen voor schone lucht, maar als je de pech hebt te wonen in een gebied met héél veel houtkachels, dan kun je nergens terecht met je klacht.Alleen bij het kastje en de muur, want dat is waar alle instanties je heen sturen.Van de gemeente naar de provincie, via het RIVM naar de GGD, via ambtenaren bij I&W weer naar je gemeente die dan zegt niets te kunnen doen omdat de wet er niet in voorziet.En ook de politiek heeft een hoge muur opgebouwd.Schrijven helpt niet, men reageert niet eens.En elke winter ligt er een warme deken van fijnstof over ons land, met daarin kankerverwekkende stoffen. En dat mogen we allemaal inademen omdat de regering niet opgewassen is tegen de lobby van de Nederlands Haarden en Kachelbranche.

Ruud Merks
Ruud Merks6 okt. 2022 - 9:15

Hier stinkt het in Brabant : stankopdekaart.nl/app/results.php U kunt zelf ook melden stankopdekaart.nl

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.