Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Staatssecretaris: We kunnen niet stoppen met storten van bagger in natuurplassen

18-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
296 keer bekeken
  •  
still-verondieping2

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven zegt dat het op dit moment niet mogelijk is om te stoppen met het storten van bagger in natuurplassen in Nederland. “Een lopend project dat aan alle wettelijke eisen voldoet kan niet zonder reden door een bevoegd gezag worden stopgezet.” Daarmee legt ze de oproep van ecoloog Piet-Jan Westendorp in ZEMBLA naast zich neer.

In de uitzending ‘Gokken met bagger’ ecoloog Westendorp: "Als er gesteld wordt dat verondiepen (ophogen van plassen met licht vervuilde grond en bagger, red.) per definitie goed is voor de natuur, dan durven wij nu al te stellen dat dat niet zo is." Westendorp doet in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onderzoek naar verondieping. Hij adviseert de staatssecretaris in ZEMBLA om direct te stoppen met het storten van bagger in natuurplassen, totdat de resultaten van zijn onderzoek (in 2021) bekend zijn.

In heel Europa verboden, behalve in Nederland

In heel Europa is het verboden, maar de Nederlandse wetgeving staat het storten van ‘licht verontreinigde grond’ in voormalige zandwinplassen toe. In zeker 60 Nederlandse natuurplassen waar zand gewonnen is, is de afgelopen tien jaar minstens 100 miljoen kubieke meter vervuilde grond en bagger gestort. Plastic, sloopmateriaal en accu’s zaten in bagger die vrijkwam bij bodemsaneringen en bouwwerkzaamheden in binnen- en buitenland.

Het zou goed voor de natuur zijn om de plassen minder diep te maken. Maar regelgeving omtrent het ‘verondiepen’ van zogenoemde zandwinplassen wordt met voeten getreden. Handhaving en controle op het storten schieten ernstig tekort, zo blijkt uit ons onderzoek.

Maatregelen
De staatssecretaris kondigt een aantal maatregelen aan. Ze komt in 2021 met een nieuw ‘milieuhygiënisch toetsingskader’ voor diepe plassen. “In het nieuwe toetsingskader zal ook een norm voor fosfaat worden opgenomen.”

In de uitzending is te zien dat het toezicht op het verondiepen van natuurplassen in gevallen tekortschiet. De staatssecretaris zegt in een brief aan de Kamer dat de Inspectie Leefomgeving en Transport extra financiële middelen van het kabinet heeft gekregen. “Deze zal onder meer worden ingezet om het toezicht op de bodemketen te versterken.”

Afwachten
Verder wil ze de resultaten van het onderzoek dat geleid wordt door ecoloog Westendorp afwachten en gebruiken bij de afweging of “verondieping van een diepe plas meerwaarde heeft en onder welke voorwaarden”. Het onderzoek is naar verwachting in 2022 afgerond.

Kijk de uitzending 'Gokken met bagger':

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.