Zembla

Vakbond FNV dreigt met acties tegen 'schandalige plannen' PostNL

02-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Postbode op scooter
Vakbond FNV dreigt met acties tegen PostNL over de invoering van de zogenoemde combibundel. Volgens dat plan van PostNL moeten postbezorgers de post zelf gaan sorteren op straat, waar dat nu nog door postvoorbereiders in de sorteercentra gebeurt. Dat plan moet van FNV uiterlijk volgende week maandag van tafel zijn.
Door het plan verdwijnen vijfhonderd arbeidsplaatsen bij de postvoorbereiders, stelt FNV. Daarnaast verslechteren de werkomstandigheden van de postbezorgers. FNV-bestuurder Ger Deleij noemt de plannen "schandalig".  "PostNL hevelt het sorteren uit de beter betaalde cao PostNL eenzijdig over naar de cao Postbezorgers", zegt Deleij, die erop wijst dat de cao Postbezorgers gebaseerd is op het minimumloon.

"Ook als je kijkt naar de huidige ontwikkelingen op de postmarkt, is het onbegrijpelijk dat PostNL juist nu deze reorganisatie willens en wetens wil doorvoeren", stelt Deleij.

‘Onvermijdelijk’
PostNL laat in een reactie weten dat het bedrijf zich moet aanpassen aan de realiteit van steeds minder post. "Het is onvermijdelijk dat wij onze werkprocessen aanpassen", stelt een zegsman die benadrukt dat al 1,5 jaar met medezeggenschapsraad en vakbonden over de plannen wordt gepraat.
'Je werkt je drie slagen in de rondte en je hebt nog niks': dit gebeurde er bij PostNL
PostNL bestudeert het ultimatum van FNV en beraadt zich op een officiële respons. Wel roept het postbedrijf FNV op om zich constructief op te stellen en postbezorgers de mogelijkheid geven om te kijken wat de veranderingen precies inhouden.

De kilosjouwers van PostNL
ZEMBLA heeft al meerdere uitzendingen aan PostNL gewijd. In de laatste uitzending ‘ De kilosjouwers van PostNL ’ onderzoeken wij de wijze waarop PostNL de afgelopen jaren de arbeidskosten zo laag mogelijk probeert te houden. De FNV en deskundigen zijn in de uitzending kritisch over de contracting-constructie van PostNL en verschillende uitzendbureaus. Hoogleraar Arbeidsrecht Ronald Beltzer zegt onder meer: "Ze zoeken ook met deze situatie weer de randen op van het arbeidsrecht. En naar mijn idee gaan ze ook nu over de rand heen."
FNV en pakketsorteerder over de arbeidsomstandigheden bij PostNL:
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.