Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Staatssecretaris belooft na brand bij Tuf onderzoek naar het kunstgras-afvalprobleem

08-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
TUF in de fik
Er komt een onderzoek naar de verwerking van kunstgras in Nederland. Daartoe heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat opdracht gegeven. Ze heeft dat laten weten in een brief aan de gemeente Dongen waar onlangs een grote brand woedde bij het kunstgras recyclingbedrijf Tuf.
Tuf maakte zich schuldig aan talloze milieuovertredingen, zo is te zien in de uitzending ‘ De Kunstgrasberg ’. In plaats van alle oude kunstgrasmatten te recyclen, stapelde het bedrijf ze torenhoog op, op het bedrijventerrein.
Wie draait op voor de kosten?
Wie het terrein na de brand moet saneren en de matten moet opruimen, is onduidelijk. De gemeente Dongen maakt zich daar zorgen over en stuurde een brief naar de staatssecretaris om mee te denken over een kortetermijnoplossing voor Dongen en een structurele oplossing voor het recyclen van kunstgras in Nederland. Daar is op dit moment geen goede mogelijkheid voor.
De staatssecretaris erkent de problemen en ook de risico’s voor overheden als het gaat om afvalbedrijven die in de problemen komen. “Faillissementen kunnen immers leiden tot achterblijvend afval waarvan de opruimkosten financieel niet gedekt zijn”, schrijft ze.
Lange termijn
Ze noemt het belangrijk om de problemen bij de verwerking van kunstgrasvelden goed te bekijken. Daarom heeft ze opdracht gegeven voor een onderzoek waarbij ze de resultaten belooft te delen met de gemeente Dongen. In het onderzoek wordt ook gekeken naar de knelpunten en mogelijke maatregelen om de continuïteit van de verwerking van kunstgras op de lange termijn te waarborgen. 
Van Veldhoven wil meedenken over een korte termijn oplossing voor Dongen. “Bij Rijkswaterstaat is veel kennis aanwezig over afvalverwerking en de kaders die hieraan gesteld worden. Deze kennis laat ik graag met u delen”, zegt ze tegen de gemeente. De staatssecretaris wil contact houden over de vervolgstappen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.