Specialisten: ‘Prijs en kortingen moeten openbaar’
06-07-2016
• leestijd 1 minuten
De prijzen van en kortingen op dure geneesmiddelen zouden openbaar moeten zijn. Bijna driekwart van de deelnemers aan de Medisch Contact-enquête over dure geneesmiddelen is het hiermee eens. 485 internisten, maag-darm-leverartsen, kinderartsen, reumatologen, longartsen en dermatologen vulden de enquête volledig in. Van hen was slechts 11 procent het niet eens met de stelling dat kortingen en prijzen (met betrekking tot dure geneesmiddelen waar minister Schippers over onderhandelt) openbaar moeten zijn. 15 procent heeft geen mening.
Onlangs maakte minister Schippers bekend dat de prijsonderhandelingen met farmaceuten in 2014 een besparing hadden opgeleverd van 13,9 miljoen euro, op een totale uitgavenpost van 95,9 miljoen euro voor de acht geneesmiddelen waarover in dat jaar werd onderhandeld. Hoe die verdeeld waren per middel is niet bekend, laat staan dat openbaar is hoe de prijzen nu liggen. Dat wekt irritatie bij artsen, blijkt uit de toelichtingen bij de stelling: ‘Schimmig achterkamertjesgebeuren’ , ‘Transparantie in de zorg? Dan ook hierover!’, ‘Nu onmogelijk om als ziekenhuis met verzekeraars te onderhandelen, als ziekenhuis de prijs niet kent’.
Degenen die de stelling niet onderschrijven, denken dat verplichte openbaarheid een onderhandeling onmogelijk maakt ‘en daarmee de toegankelijkheid van deze medicatie voor patiënten kan belemmeren’.
(Bron: Medisch Contact)