Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

SP vraagt duidelijkheid van ministers over Amerikaanse kernwapens in Volkel

21-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
100 keer bekeken
  •  
Rondweg Volkel copy

SP Kamerlid Karabulut doet opnieuw een poging om openheid te krijgen over de kernwapens die op vliegbasis Volkel liggen. Zij wil van de ministers van Buitenlandse Zaken en van Defensie weten of ze alsnog een vetorecht eisen bij de Amerikanen. Want als Amerika besluit om de kernwapens in Volkel in te zetten, heeft Nederland geen vetorecht waarmee die beslissing is tegen te houden.

In de ZEMBLA-uitzending ‘Doelwit Volkel’ werd dat duidelijk. Op de luchtmachtbasis Volkel liggen sinds het begin van de jaren zestig vijftien tot twintig Amerikaanse B61-atoombommen. Op het moment dat er wordt besloten om een nucleaire aanval uit te voeren, moeten Nederlandse vliegers de bommen afwerpen.

Geheimzinnigheid
De afgelopen jaren lukte het Kamerleden niet om ministers aan het praten te krijgen over de kernwapens. Tijdens debatten en in moties werd gezegd dat er niets kan worden gemeld vanwege bondgenootschappelijke afspraken.

De kernwapens krijgen binnenkort een upgrade. Dat betekent dat de Amerikanen de bommen in Volkel op komen halen en vervangen. Ze krijgen bestuurbare staartvinnen en worden daarmee een stuk preciezer en beter inzetbaar. De bommen hebben ook een voorziening, waarmee de explosieve kracht kan worden ingesteld van 1 tot 50 kiloton. Dat is ruim drie keer de kracht van de bom die in 1945 Hiroshima verwoestte.

Vliegen met kernwapens in Nederland
Vervanging van de bommen betekent dat de Amerikanen gaan vliegen met de kernwapens in het Nederlands luchtruim. Dat is niet zonder risico. “Nederland is daar niet op voorbereid, de Amerikanen wel,” zegt hoogleraar Veiligheid Ira Helsloot tegen ZEMBLA. De SP ziet het niet zitten en vraagt de ministers of ze bereid zijn om de kernwapens “niet te vervangen als deze voor vernieuwing / modernisering naar Amerika worden gestuurd”.  

Lees alle Kamervragen die SP over de kwestie stelde:

Kijk de uitzending Doelwit Volkel terug:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.