Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

SP stelt Kamervragen over arrestatie ZEMBLA-verslaggever Ton van der Ham in UMC Utrecht

26-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Ton in  UMCU
"Gaat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) nog in gesprek met het ziekenhuis?" Dat wil Kamerlid Henk van Gerven van SP van minister Bruno Bruins weten naar aanleiding van de arrestatie van ZEMBLA-verslaggever Ton van der Ham in het UMC Utrecht. Van Gerven heeft meerdere Kamervragen over de kwestie gesteld.
ZEMBLA - journalist Ton van der Ham werd vrijdag 13 april opgepakt bij een lezing over openheid in het UMC Utrecht. Een terminaal zieke patiënt, Adrienne Cullen die door een fout van het ziekenhuis niet meer genezen kan worden, gaf de lezing. Zij had Van der Ham gevraagd om aanwezig te zijn.  
Statement met betrekking tot aanhouding ZEMBLA-journalist Ton van der Ham in UMC Utrecht
De SP wil van de minister van Medische Zorg en Sport  weten of hij vindt dat het ziekenhuis een kritische journalist belemmerde in zijn werk en of dat toelaatbaar is.  Zo niet, dan vraagt de partij zich af of de inspectie hierover gaat praten met het ziekenhuis. 
Openheid?
Van Gerven: "Vindt u het in het kader van deze bijeenkomst, die juist gericht was op het bieden van openheid over gemaakte medische fouten, logisch dat sommige journalisten de toegang worden geweigerd, zeker als de aanwezigheid van de betreffende journalist gewenst was door de persoon die de lezing gaf?"
De partij heeft ook nog vragen gesteld over hoe het ziekenhuis is omgegaan met de fouten die gemaakt zijn in de behandeling van de vrouw die de lezing gaf, Adrienne Cullen: "I s er sprake geweest van een formeel calamiteitenonderzoek? Zo ja, kunt u toelichten hoe dit calamiteitenonderzoek precies is verlopen?"
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.