Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

SP: 'Onderzoek naar patiëntveiligheid in UMC Utrecht'

22-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Ziekenhuiscalamiteiten deel 2
Dertigledendebat
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) moet onderzoek doen naar de patiëntveiligheid in het UMC Utrecht en naar de wijze waarop de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) reageerde op meldingen over drie calamiteiten op de afdelingen KNO en Hoofd-halschirurgische Oncologie en een mogelijke angstcultuur op de afdeling KNO. Dat bepleit Renske Leijten in een motie tijdens een Dertigledendebat in de Tweede Kamer.
De Tweede Kamer debatteerde donderdag over misstanden bij het UMC Utrecht, die vorig jaar november bekend werden in Zembla Ziekenhuiscalamiteiten . De angstcultuur op de KNO-afdeling zou de patiëntveiligheid in gevaar brengen en calamiteiten, soms dodelijk, zijn niet gemeld aan de IGZ. Fouten zijn onvermijdelijk, zegt Renske Leijten (SP). ‘ Het is onacceptabel wat er in het UMC Utrecht is gebeurd’. Ernstige fouten zijn niet gemeld bij de inspectie. Klokkenluiders werden geïntimideerd en ontvingen dreigbrieven. En wat deed de inspectie? In plaats van op te treden, zagen we een inspectie die toedekte. Een jaar voordat Zembla berichtte over deze misstanden stuurden enkele kno-artsen al een brandbrief naar de IGZ. Maar een serieus onderzoek naar een zwijgcultuur en meldingen van dodelijke calamiteiten kwam er niet. De IGZ heeft gefaald. Het is nu tijd voor een onderzoek door de OvV.
Leendert De Lange (VVD vindt dat raden van bestuur verantwoordelijk zijn voor een "open meldcultuur". ‘ Maar door deze calamiteiten toe te dekken, kan er niet van worden geleerd. Calamiteiten moeten altijd worden gemeld ’ Agnes Wolbert (PvdA) benadrukt het belang van integere en open communicatie met slachtoffers en nabestaanden.

Minister Schippers vindt dat Renske Leijten een ‘heel onverstandige weg is ingeslagen’ door deze motie in te dienen. ‘ We moeten niet een lopend onderzoek van de IGZ gaan frustreren. Een onafhankelijk onderzoek wordt anders doorkruist door politiek ingrijpen. We hebben het in Nederland juist zo geregeld dat we dat absoluut niet doen. Wij willen geen politiek gestuurd toezicht. Deze motie is een ondermijning van het gezag van de inspectie. Buitengewoon onverstandig.  Mocht er een keer aanleiding zijn om er een ander naar te laten kijken, dan zijn we daar transparant in en doen we daar niet te moeilijk over, maar we gaan niet een lopend onderzoek frustreren. Het ziekenhuis is niet alleen onder toezicht gesteld, maar er loopt ook een onderzoek.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.