Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Softwaregigant Capgemini moet 21 miljoen terugbetalen aan de overheid

09-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
407 keer bekeken
  •  
spaghetticode_flickr
ICT-bedrijf Capgemini moet ruim 21 miljoen euro terugbetalen aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB) vanwege een mislukt automatiseringsproject.
Eerste keer
Dat heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dit weekend bekendgemaakt. De overheid had een zaak aangespannen tegen Capgemini vanwege de totaal mislukte modernisering van de betalingssoftware van de Sociale Verzekeringsbank. De SVB is verantwoordelijk voor het uitbetalen van bijvoorbeeld uitkeringen, kinderbijslag en persoonsgebonden budgetten (PGB). Het is voor het eerst dat de overheid een dergelijke zaak heeft aangespannen tegen een ICT-bedrijf.
Spaghetticode
Het duurde jaren voordat Capgemini de nieuwe software voor de SVB af had en toen het eenmaal af was, bleek het systeem niet te werken. Deskundigen noemen dergelijke mislukkingen 'spaghetticode', oftewel: onleesbare software. De overheid trok uiteindelijk de stekker uit het systeem zonder dat het ook maar een dag had gefunctioneerd. Maar Capgemini werd wel uitbetaald. Bekijk in dit korte fragment wat er misging:
Honderden miljoenen
De mislukte modernisering van de SVB-software was een grote financiële strop voor de overheid. Volgens de staatssecretaris liep de overheid 43 miljoen euro mis. Maar medewerkers van de SVB die in ZEMBLA onder ede een verklaring aflegden, zeggen dat het om meer dan honderd miljoen euro ging. Bekijk dat fragment hier:
Contractbreuk
De arbitragecommissie heeft nu bepaald dat Capgemini contractbreuk heeft gepleegd. Capgemini overweegt om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.
Kijk hier de uitzending ‘De Spaghetticode’ van ZEMBLA
CC foto: Flickr
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.