Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Smokkel stookolie 'groter dan drugs'

07-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
north-refinery-voldoet-nog-niet-aan-milieueisen
De politie maakt jacht op malafide handelaren in stookolie. Er zijn sterke aanwijzingen dat sommige bedrijven dit zwarte, stroperige goedje vermengen met giftige afvalstoffen die milieuverontreinigend en slecht voor de volksgezondheid zijn, meldt De Gelderlander naar aanleiding van een grote controleactie van de KLPD die afgelopen woensdag op het Schelde-Rijnkanaal en de Westerschelde is begonnen en vandaag (vrijdag) eindigt.   

Blenden
Stookolie, de brandstof voor de scheepvaart, wordt bijgemengd met grote hoeveelheden giftig restafval. Het gaat om stoffen als kwik, zware metalen, fenol en benzeen, meestal afkomstig uit de petrochemische industrie. Dit zogenaamde restafval moet worden aangeboden aan een afvalverwerker. Maar dat kost geld. Voor de bedrijven die afwillen van dat restafval is het veel lucratiever om die stoffen te dumpen in stookolie en als brandstof te verkopen aan de scheepvaart. Dit heeft grote gevolgen voor het milieu en de volksgezondheid. De schepen die de vervuilde olie verstoken, stoten het gif ongefilterd de lucht in.
Regels?
Er zijn geen regels voor wat er wel en niet in stookolie mag worden bijgemengd. In de praktijk komt het erop neer dat de stookolie als ‘afvalemmer’ wordt gebruikt, zolang een schip er zonder problemen mee kan varen. Lucas Reijnders, hoogleraar Milieukunde aan de Universiteit van Amsterdam, stelt in ZEMBLA: “Die stookolie is een zinkput voor alle rotzooi die ze bedacht hebben. Dat is een heksenbrouwsel.”

'Groter dan drugs'
In een interview met De Gelderlander zegt Jos van der Kamp, milieuexpert bij het Korps landelijke politiediensten (KLPD): 'Dit is groter dan drugs.' Drugs zijn 'sexy' is zijn betoog, coke en heroïne krijgen veel aandacht. Maar wie gaat krabbelen aan de internationale handel in stookolie kan wel eens een beerput aan fraude, illegaal mengen van giftige afvalstoffen en corruptie aan het licht brengen.

'Het gaat om handelaren in olie die restpartijen, overblijfselen van raffinage opkopen en er stookolie van maken. Het is een markt waarin de zeven grootste spelers in de wereld jaarlijks 50 tot 150 miljard aan omzet draaien.'

Bekijk de ZEMBLA aflevering van Dirk Bayens en Norbert Reintjens ‘De smerige olieroute’ waarin zij aantonen dat bedrijven die afvalolie inzamelen en verwerken slecht te boek staan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.