Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Slachtoffers Q-koorts doen aangifte tegen geitenhouder

15-11-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
Q-koorts epidemie vervolg
Een nabestaande en een slachtoffer van de Q-koortsepidemie uit 2009 hebben maandag bij de politie aangifte gedaan tegen een geitenhouder uit Voerendaal. Ze vinden dat hij vervolgd moet worden voor dood door schuld en zware mishandeling. Geitenhouder Ronny G. zou verzwegen hebben dat zijn boerderij besmet was met de dodelijke bacterie. Het is voor het eerst dat slachtoffers aangifte doen tegen een geitenboer. Dat schrijft Joep Dohmen in de NRC.

De aangifte is gedaan door Jet van der Linden, moeder van een 16-jarige jongen met een verstandelijke beperking die overleed na een bezoek aan de boerderij. Ook Chris Scuric (31) deed aangifte. Hij raakte zelf besmet.

Dat was in maart 2009. Geitenhouder Ronny G. wist toen dat zijn 1.080 geiten de dodelijke bacterie hadden maar verzweeg dat drie weken, onthulde Zembla vorige maand.

Juist in die periode kwam een schoolklas met verstandelijk beperkte kinderen op bezoek. Verschillende kinderen en begeleiders raakten besmet. Eén van hen, Joep van der Linden, stierf aan de gevolgen. De geitenhouder heeft gigantisch gefaald , zegt Jet van der Linden. Hij wist waar hij mee bezig was, hield zijn mond en heeft daarmee bewust risico genomen. Waarom? Omdat hij bang was voor inkomstenverlies als bekend zou worden dat zijn boerderij besmet was.

Volgens haar advocaat Luc Rohof is er voldoende aanleiding voor een vervolging. Neem alleen al de richtlijnen uit 2008 van de Gezondheidsdienst voor Dieren. Daarin staat: Zolang nog niet vaststaat of er sprake is van Q-koorts op een boerderij is voorzichtigheid geboden. Risicogroepen zouden ook niet in de stal moeten komen . Ronny G. kende de regels als bestuurder van de Limburgse landbouworganisatie, aldus de advocaat.
Ook alle 50 hulpboeren met een verstandelijke beperking van de zorgboer raakten besmet.
Onder hen de zus van Chris Scuric uit Heerlen. Hij haalde haar op, samen met de kleren die ze had gedragen op de boerderij. In de maanden daarna bleek hij het Q-koortsvermoeidheidssyndroom te hebben. Scuric: Als de boer zorgvuldig gehandeld had, had zeker een derde van de besmettingen voorkomen kunnen worden. Honderden mensen in Zuid-Limburg werden ziek, van wie tientallen ernstig. Uit onderzoek van de GGD blijkt dat de geitenhouderij verantwoordelijk is voor de Q-koortsbesmettingen in de regio.

De epidemie brak uit in 2007 en duurde tot 2010. Het was de grootste uitbraak van Q-koorts ter wereld. In het hele land werden 4.253 mensen ziek, van hen stierven er 74. Het ministerie van Landbouw heeft de nu aangeklaagde geitenhouder en zijn 90 collega s in het land met tientallen miljoenen euro s geholpen een nieuw bestaan op te bouwen. De slachtoffers zijn niet gecompenseerd.

Ronny G. wil niet reageren.

Luister ook NPO radio 1  Moeder van slachtoffer q-koorts doet aangifte
Lees ook NOS: ' Joep overleed door doelbewuste risico's geitenhouder '

(Bron: NRC)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.