Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Slachthuis uit Dodewaard vervolgd voor paardenvleesschandaal

14-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
120 keer bekeken
  •  
Paardenvlees
Slachthuis Van Hattem uit Dodewaard en de directeur worden vervolgd voor hun rol bij een paardenvleesschandaal vijf jaar geleden. Ze worden formeel verdacht van valsheid in geschrifte. Volgens de beschuldigingen is paardenvlees verwerkt in producten die werden verkocht als rundvlees. De illegale winst die de directeur van het slachthuis daarmee maakte is becijferd op 2,5 ton.
Behalve het slachthuis en de 52-jarige directeur worden ook een vleeshandelaar uit Doesburg en een vrieshuis in Olst aangeklaagd. De strafzaak dient op 28 en 29 januari bij de rechtbank in Den Bosch.
'Kalveren in Nederland vaak gewond en kreupel door harde vloeren'
Slachterij van Hattem - ANP
Deka, Deen en Vomar
De slachterij in Dodewaard kwam begin 2014 in opspraak omdat er mogelijk werd gerommeld met paardenvlees. Het vlees dat Van Hattem verwerkte werd onder andere geleverd aan de supermarkten Deka, Deen en Vomar. Van Hattem heeft toentertijd al zijn vlees dat na januari 2012 tot 2014 is verwerkt, teruggeroepen.
Vijf jaar gevangenis
In een vergelijkbare strafzaak over fraude met paardenvlees werd de Osse vleeshandelaar Willy Selten in 2015 veroordeeld tot 2,5 jaar celstraf. Tegen hem was vijf jaar gevangenisstraf geëist. Het hoger beroep van zowel de aanklager als de verdachte moet nog worden behandeld.  In de ZEMBLA-uitzending ‘Sjoemelen met vlees’ werd er aandacht besteed aan de Nederlandse slachthuizen die honderdduizenden kippen, koeien, varkens en kalveren verwerken voor de consumptie-industrie.

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.