Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Kalveren in Nederland vaak gewond en kreupel door harde vloeren'

10-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
151 keer bekeken
  •  
Kalfje DIer&Recht
Kalveren in de Nederlandse kalverhouderij raken vaak gewond of kreupel doordat ze op harde betonnen of houten roostervloeren leven, zonder stro of bodembedekking. Dat zegt Stichting Dier&Recht. De vloeren worden snel glad door mest en urine waardoor kalveren gemakkelijk uitglijden. 
Dier&Recht: “De gladde vloeren belemmeren kalfjes ook ernstig in het uiten van hun natuurlijk gedrag zoals spelen of dartelen.”
Knietest
In de melkveehouderij zijn de vloeren vaak beter. Via een knietest stellen onderzoekers vast of koeien de juiste vloer hebben. Dier&Recht: “De onderzoeker laat zich vanuit staande positie rustig op de knieën vallen. Is dit hard en pijnlijk voor de knieën, dan is de vloer ongeschikt voor koeien.”
Om aandacht voor de “erbarmelijke huisvesting van kalveren” te vragen roept de stichting Kamerleden dinsdag op om ook een knietest te ondergaan. Verschillende politici doen volgens Dier&Recht mee aan de actie.
Onderzoek naar vloeren
In Nederland worden jaarlijks 1,5 miljoen kalveren geslacht. In 2017 kwam uit een  onderzoek  (uitgevoerd in opdracht van het ministerie van LNV) naar voren dat vloeren met rubbermatten veiliger en comfortabeler zijn voor kalveren.
Het onderzoek bestond onder meer uit een voorstudie en een praktijkstudie. De kalveren liepen vele minder verwondingen op, zoals een dikke knie, wanneer ze op een rubbervloer leven.  "Ze krijgen minder gewrichtsaandoeningen, en zijn veel actiever dan op de huidige harde glibbervloeren", schrijven de onderzoekers. 
Streep door nieuwe regelgeving
Carola Schouten, de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, heeft afgelopen februari een streep gezet door een – in 2007 aangekondigde – maatregel waarmee het gebruik van rubbermatten in kalverstallen verplicht zou worden.
“De financiële belangen van de kalversector wegen zwaarder dan de primaire behoeften van kalveren, dat mag duidelijk zijn”, aldus Dier&Recht. De organisatie roept minister Schouten in een petitie op, om zachte vloeren voor vleeskalveren alsnog verplicht te stellen.  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.