Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Skimmers cashen buiten Europa

22-11-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
onderwereld-online
Skimmers uit Roemenië en Bulgarije hebben hun incasso-activiteiten buiten Europa verplaatst. Sinds de invoering van het ‘nieuwe pinnen’ op 1  januari van dit jaar nemen criminelen buiten Europa op grote schaal geld op met betaalpassen die in Nederland zijn geskimd. Het zogenaamde ‘cashen’ gebeurt nu bij betaalautomaten in de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en Azië waar, anders dan in Nederland, de EMV-chip nog niet is ingevoerd. Dit blijkt uit vertrouwelijke stukken van Equens, de organisatie die pinbetalingen verwerkt en die in handen zijn van ZEMBLA.

965 skim-incidenten
De vertrouwelijke stukken tonen ook aan dat dit jaar tot nu toe 160 onbemande tankstations zijn geskimd, waarvan sommige meerdere keren. Bij een onbemand tankstation in Veldhoven plaatsten criminelen dit jaar zelfs a tot vijf keer toe skimapparatuur. Tot 20 november registreerden de banken al 965 skim-incidenten, meer nog dan in heel 2011. Het gaat vooral om criminele organisaties uit Roemenië en Bulgarije.

Schade 39 miljoen euro
In 2011 bedroeg de schade van skimming 39 miljoen euro. B. Staal, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, voorspelde dat het ‘nieuwe pinnen’ hier een eind zou maken: ' Wij denken dat criminelen een laatste, massieve aanval hebben uitgevoerd voordat de EMV-chip in Nederland per 1 januari 2012 inmiddels volledig is uitgevoerd ,' aldus de NVB-voorzitter in een persbericht van afgelopen voorjaar.

30.000 frauduleuze geldopnames
Uit navraag door ZEMBLA bij de Betaalvereniging Nederland, die het betalingsverkeer organiseert, blijkt dat het afgelopen half jaar met 30.000 geskimde betaalpassen frauduleuze geldopnames zijn gedaan. In heel 2011 gebeurde dat met 55.000 pinpassen. Eind juni bedroeg de schade van het skimmen al meer dan 18 miljoen euro.

Betaalpas blokkade
In België is het aantal skim-incidenten juist fors afgenomen. Om te voorkomen dat skimmers buiten België met de gekopieerde bankpassen geld opnemen, hebben 23 banken in België vorig jaar tegelijkertijd het gebruik van de betaalpas buiten Europa standaard geblokkeerd. Volgens Febelfin, de Belgische koepelorganisatie van banken, werden er in 2010 nog meer dan 1400 betaalautomaten geskimd. Dit jaar gebeurde dat nog maar acht keer.

Omdat het ‘nieuwe pinnen’ niet heeft kunnen voorkomen dat criminelen met geskimde betaalpassen buiten Europa frauduleus geld opnemen, besloot de Rabobank op 1 juni van dit jaar de betaalpassen voor gebruik buiten Europa te blokkeren. ABN-Amro zal pas op 20 januari 2013 een soortgelijke maatregel invoeren.

Bij de Rabobank is de skimschade sinds 1 juni spectaculair afgenomen. ' Voor de invoering van de landen-blokkade hadden we maandelijks zo’n 1,4 miljoen euro schade. Nu is dat nog maar zo’n twee ton per maand ,' zegt marketing manager Naomi Bisschop in ZEMBLA.

Het 'nieuwe pinnen'
Vorig jaar, nog voor de introductie van het nieuwe pinnen, wisten skimmers bijna 39 miljoen euro van bankrekeningen te stelen. Per 1 januari 2012 werd de fraudegevoelige magneetstrip vervangen door de veilige EMV-chip. Maar de banken lieten toch de oude magneetstrip op passen zitten, omdat in de meeste landen buiten Europa de EMV-chip niet is ingevoerd. Wie daar geld wil opnemen, moet nog steeds de pas door een magneetstriplezer halen. Hoewel in Nederland door de betaalautomaten van onbemande tankstations de EMV-chip wordt afgelezen, slikken deze betaalautomaten de pinpas nog steeds helemaal in waardoor met skimapparatuur de magneetstrip nog steeds kan worden gekopieerd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.