Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Shell verwijderd uit duurzaamheidsfondsen

07-09-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
shell-onder-vuur
SNS Asset Management heeft Shell verwijderd uit haar duurzaamheidsfondsen, evenals het Britse BP.

Volgens ESG-analyst Thierry Oeljee zijn bij beide bedrijven de prestatie op het gebied van ESG achter gebleven bij de rest van de sector. De twee bedrijven werden verwijderd uit het portfolio van het SNS Duurzaam Aandelenfonds Europa.

Een team van economen, sociaal wetenschappers, bedrijfskundigen en milieukundigen beoordeelt en evalueert bedrijven en instellingen aan de hand van ESG-criteria (Environmental, Social en Governance) waaronder:
    * respect voor de kernrechten van de mens,
    * het zich niet schuldig maken aan de ernstigste vormen van kinderarbeid,
    * het zich onthouden van betrokkenheid bij dwangarbeid,
    * het zich onthouden van ernstige vormen van corruptie,
    * het zich onthouden van zware vormen van milieuvervuiling,
    * geen betrokkenheid bij de productie van wapensystemen waarvan de effecten disproportioneel zijn of die geen onderscheid maken tussen militaire en burgerdoelen,
    * respect voor algemeen aanvaarde ethische beginselen die gelden in een menswaardige samenleving.

Winning oliezanden
De reden dat Shell verwijderd is uit het fonds, hangt samen met de investeringen in de winning van olie uit oliezanden en de aanwezigheid in door corruptie, milieuvervuiling en sabotage geteisterde Nigeria.

De leidende Nederlands/Britse oliegigant maakt miljarden winst, maar wordt ervan beschuldigd milieu en mensenrechten op te offeren. ZEMBLA trok naar de Niger Delta, zag de praktijken van Shell en deed verslag in de ZEMBLA aflevering ' Vuile olie van Shell ' van Thomas Blom en Sanne Boer.

Kingsley Chinda, commissaris milieuzaken van de Nigeriaanse provincie Rivers State, is duidelijk: “De woede van de bevolking komt voort uit de manier waarop de oliemaatschappijen te werk gaan”. Voorbeelden hiervan treffen we in de hele Niger Delta aan. In het dorpje Jk4 toont dorpshoofd B. Ulolo de twintigste lekkage in een jaar tijd, veroorzaakt door oude en gebrekkige pijpleidingen van Shell. In Goi, een dorpje midden in het kwetsbare Deltagebied, ligt de ruwe olie nog op de oevers van de kreken, terwijl Shell het volgens inwoner Eric Barizaa als opgeruimd beschouwd. De vis is verdwenen, samen met het mangrovebos. Het drinkwater is aangetast, de kinderen van het dorp spelen in het met olie bedekte water.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.