Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Shell verkoopt olievelden in Nigeria

01-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
shell-onder-vuur
Voormalig topman van BP, Lord Browne, wil met zijn investeringsmaatschappij een belang van 4 miljard dollar kopen in Shells olievelden in Nigeria. Dat schrijft de Britse krant The Sunday Times.

Naast het energie-investeringsfonds Riverstone van de voormalig BP-topman zijn er nog meer geïnteresseerde partijen, waaronder KKR en Blackstone (waarin ABP).

Het plan van Shell om Nigeria na 70 jaar te verlaten werd vorig jaar bekendgemaakt door de Britse krant. Shell verkoopt haar 30 procent-belang in alle velden.

Cijfers
Het grootste veld dat verkocht wordt kan tot 80.000 vaten per dag produceren, als het niet geteisterd wordt door geweld. De offshore projecten van Shell gaan wel gewoon door.

De veiling van de velden komt vlak voordat Shell met de derdekwartaalcijfers naar buiten komt. Analisten verwachten dat het olieconcern   een winststijging van ruim 40 procent naar 4,3 miljard dollar bekend zal maken.

Ondertussen voltrekt zich een ramp in de Niger Delta, het zuidelijke deel van Nigeria. Al 50 jaar, sinds de oliemaatschappijen daar hun jacht op olie begonnen, is er naar schatting 1,5 miljoen ton olie over de landbouwgronden en in de moerassen gestroomd. Die vervuiling gaat onverminderd door. De bevolking wil dat het eindelijk stopt en richt zijn woede op Shell. De leidende Nederlands/Britse oliegigant maakt miljarden winst, maar wordt ervan beschuldigd milieu en mensenrechten op te offeren. ZEMBLA trok naar de Niger Delta en zag de praktijken van Shell.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.