Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Shell schikt in Nigeria voor 70 miljoen euro

07-01-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vuile-olie-van-shell
Het Nigeriaanse dochterbedrijf van Shell betaalt 55 miljoen Britse pond (70,2 miljoen euro) om de schade te vergoeden die ontstond door olielekkages bij het Nigeriaanse dorp Bodo. Dat maakte het olieconcern woensdag bekend.Shell erkende in augustus 2011 al verantwoordelijk te zijn voor twee olielekkages bij Bodo in 2008. De geleden schade wordt met 35 miljoen pond gecompenseerd, het restant komt ten goede aan de gehele gemeenschap. Het geld wordt betaald door Shell Petroleum Development Company of Nigeria (SPDC), waarin Shell een belang heeft van 30 procent.
' We hebben vanaf het begin onze verantwoordelijkheden erkend en genomen voor de twee betreurenswaardige lekkages en zijn tevreden dat we een schikking hebben bereikt ', aldus directeur Mutiu Sunmonu van SPDC. Eerdere pogingen om te schikken mislukten, onder meer vanwege 'buitensporige claims', die op enig moment in totaal meer dan 300 miljoen pond bedroegen.
Amnesty International liet weten blij te zijn met de 'langverwachte overwinning', maar had ook de nodige kritiek op de handelswijze van Shell. ' Het had geen zes jaar mogen duren om tot een faire compensatie te komen. '
Amnesty kaartte daarnaast nogmaals aan dat de vervuiling veel omvangrijker was dan Shell publiekelijke wilde toegeven. ' Volgens Shell gaat het om circa 4000 vaten, terwijl de lekkage weken duurde. ' In 2012 liet Amnesty een onderzoek uitvoeren waaruit zou zijn gebleken dat het om meer dan 10.000 vaten gaat.
Uit juridische stukken die eerder door Amnesty International zijn onthuld, blijkt dat oliemaatschappij Shell herhaaldelijk onjuiste informatie heeft verspreid over de omvang en de impact van twee grote olielekkages in Bodo in Nigeria. Ook blijkt dat Shell jarenlang wist van de slechte staat en het achterstallige onderhoud van haar pijpleidingen in de Nigerdelta.
De oliegigant hoopte hiermee eventuele compesatiebetalingen tot een minimum te beperken. Door het achterhouden van informatie krijgen mogelijk honderduizenden gedupeerden geen of te weinig compensatie uitgekeerd.
Milieudefensie heeft de bewoners van Bodo gefeliciteerd met de overwinning. Ook liet de vereniging weten met vertrouwen te kijken naar het hoger beroep in de rechtszaak die Milieudefensie met andere Nigeriaanse dorpen aanspande tegen Shell.
Het hoger beroep speelt in maart in Nederland. Milieudefensie hoopt dat Shell kan worden gedwongen documenten openbaar te maken die mogelijk nalatigheid van het oliebedrijf aantonen.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.