Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Shell getapt: olie-topman Ben van Beurden over olieschandaal in Nigeria

11-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
168 keer bekeken
  •  
Shell-olie
‘Wacht even, ik moet even weg van de nanny…’. De stem van Shell-topman Ben van Beurden klinkt bedrukt. Hij belt met zijn collega Simon Henry. De Fiod en het OM hebben net een inval gedaan op hun kantoor. Het lijkt op een scene uit een film over corruptie, maar niets is minder waar. De tapes, dinsdag online gezet door de journalisten van Follow the Money, zijn echt.   
Britse geheime dienst
Wat is er aan de hand? Op 17 februari 2016 doen de Fiod en het OM een inval op het hoofdkantoor van de oliemaatschappij. Shell wordt verdacht van het betalen van steekpenningen voor een oliebedrijf in Nigeria. Shell wilde de boorrechten voor dit Nigeriaanse olieveld OPL 245 en huurde zelfs twee oud-medewerkers van de Britse geheime dienst in om de die deal te bespoedigen. Het vermoeden is dat Shell met het Italiaanse oliebedrijf Eni meer dan een miljard euro aan de toenmalige Nigeriaanse olieminister Dan Etete heeft betaald. Etete zou dit geld hebben gedeeld met andere Nigeriaanse overheidsfunctionarissen om zo de verkoop van OPL 245 sneller rond te krijgen.   
Honderden e-mails en documenten
Het afgeluisterde telefoongesprek tussen Ben van Beurden en Simon Henry, het gesprek staat exclusief op de website van Follow the Money , kwam in handen van Onderzoekscollectief Finance Uncovered, dat ook honderden e-mails en documenten in handen kreeg over het onderzoek tegen Shell. De Nigerian Times en Buzzfeed publiceerden afgelopen weekend ook over de kwestie.  
'Volledig legale overeenkomst'
Het staat nog niet vast dat de top van Shell wist van het omkopingsschandaal. Wat wel duidelijk is, is dat het bestuur van de oliemaatschappij wist dat er contact was met toenmalig olieminister Etete en dat dit Shell in een lastige situatie kon brengen. Ondanks dat ontkent Shell alle beschuldigingen. Maandag zei een woordvoerder in de New York Times: ‘We geloven dat de overeenkomst een volledig legale overeenkomst is met de Nigeriaanse overheid.’
Kijk ook 'De vuile olie van Shell' van ZEMBLA (2010).
Milieuramp
Al vijftig jaar voltrekt zich in Nigeria een olieramp. Sinds oliemaatschappijen als Shell er hun jacht op olie begonnen, is er naar schatting meer dan 1,5 miljoen ton olie over de landbouwgronden en in de moerassen gestroomd (ZEMBLA, 2010). En de vervuiling gaat onverminderd door. De bevolking wil dat het stopt en richt zijn woede op Shell. De Nederlands-Britse oliegigant maakt miljarden winst voerde rug van de Nigerianen en wordt ervan beschuldigd milieu en mensenrechten op te offeren. In 2010 reisde ZEMBLA naar de Niger Delta en filmde daar de praktijken van Shell. Bekijk ‘Vuile olie van Shell’ hier.  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.