Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Sharon Dijksma: 'Gebrek aan deskundigheid op ministerie zorgde voor fouten in Lelystad Airport-dossier'

08-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Sharon Dijksma ANP/
Een tekort aan kundige mensen op het ministerie van Infrastructuur heeft geleid tot fouten in de plannen voor Lelystad Airport. Dat zegt voormalig staatssecretaris Sharon Dijksma in de lokale talkshow Politiek in de Pol, in het Twentse Diepenheim. De Stentor beschikt over een audio-opname van het gesprek. “Er zijn nauwelijks nog mensen die zelfstandig in staat zijn een hele mer-berekening te maken” (mer staat voor milieueffectrapportage, red.), aldus Dijksma.
In de uitzending  Vliegveld Nederland  van ZEMBLA is te zien hoe burgers vechten tegen de overlast van het toenemende vliegverkeer en de uitbreiding van Lelystad Airport. Ingenieur Leon Adegeest vermoedde al langer dat de geluidsoverlast groter wordt dan in de stukken van het ministerie is berekend.
Verbaasd
In ZEMBLA vertelt hij hoe verbaasd hij was toen hij las wat de voorspelling van de overheid was. Hij begreep niet hoe kan het dat boven zijn huis geen geluidsoverlast werd voorspeld terwijl een brief zegt dat ze op 1400 meter over vliegen: “Dat rijmt gewoon niet met de getallen,” zei hij tegen ZEMBLA. Hij stortte zich op de stukken en kwam tot hele andere berekeningen.
Later moest Dijksma toegeven dat er inderdaad rekenfouten zijn gemaakt in het onderzoek naar de milieugevolgen en de geluidsoverlast van de uitbreiding van Lelystad Airport.
Staatssecretaris geeft rekenfout in rapport vliegveld Lelystad toe
Schrijnend
In de talkshow zegt Dijksma dat een van de oorzaken van het gebrek aan expertise op het ministerie is, dat de overheid van de politiek steeds kleiner moet. Daardoor zouden veel kundige mensen op het ministerie zijn vertrokken. ‘Schrijnend’ vindt Dijksma dat diezelfde mensen vervolgens ingehuurd worden als externen, vaak tegen een veel hoger tarief.
Ze wil volgens de Stentor niet reageren op de vraag of ze op de rem had moeten trappen toen de fouten in de plannen voor Lelystad Airport aan het licht kwamen. Dat laat ze aan haar opvolger, minister Cora van Nieuwenhuizen.  
Kijk de uitzending 'Vliegveld Nederland' terug:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.