Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Schrap dwangsom niet voor trage gemeenten'

01-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
plasterk-schrapt-dwangsom-uit-wob
Gemeenten die traag zijn met het geven van informatie op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) moeten wel een dwangsom blijven betalen. Dat is het advies van de Raad voor de rechtspraak aan de regering.
De Wob regelt dat overheden binnen 6 weken moeten reageren op een verzoek voor informatie. Als ze te laat zijn, kunnen indieners van het verzoek een dwangsom eisen, die kan oplopen tot 1260 euro. Sommige mensen maken misbruik van deze regeling. Ze dienen geen Wob-verzoek in om bestuurlijke informatie boven tafel te krijgen, maar alleen om geld te innen. Er zijn ook mensen die hun verzoek verstoppen in sollicitatiebrieven en offertes.
Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) wil deze bepaling daarom schrappen.
De raad adviseert dat niet te doen, omdat hierdoor ook personen worden getroffen die geen misbruikmaken van de Wob. Er zijn ook personen en bedrijven die een Wob-verzoek alleen doen om duidelijkheid te krijgen in een bepaalde situatie, zo stelt de raad.
De raad stelt daarom een aantal alternatieven voor. Een mogelijkheid is bijvoorbeeld dat voor een Wob-verzoek een speciaal formulier moet worden gebruikt, zodat er geen verkapte verzoeken kunnen worden gedaan. Ook zou de termijn voor een antwoord kunnen worden verlengd. (ANP)

Meer over:

nieuws-overig
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.