Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Schoonmakers voeren actie

03-01-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
schoonmaakwoede
3 januari 2011 - Schoonmakers voeren deze week actie voor een goede cao. Het is een domino-actie, die klein is begonnen, maar zich allengs uitbreidt, aldus FNV Bondgenoten.

Volgens de vakbond gaat het om de grootste stakingsactie in de Nederlandse geschiedenis. Aanleiding is het vastlopen van de cao-onderhandelingen.

Er hebben zich inmiddels zo’n tweeduizend schoonmakers aangesloten bij de actie, zegt FNV. Dat is meer dan bij de staking in 2010, toen de NS de eigen medewerkers de troep op stations liet opruimen.

Net als bij de 9 weken durende stakingsacties in 2010 richt de bond zich op sectoren waar hij het sterkst staat. Toen werd onder meer gestaakt op treinstations en Schiphol. Evenals in 2010 worden de opdrachtgevers aangesproken, die volgens de bond voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten.

Schoonmakers in het hele land beginnen met acties. Donderdag tussen 13.00 uur en 14.30 uur lopen circa 1800 schoonmakers een demonstratie dwars door Amsterdam-Zuid tot voor de deur van een van de grootste werkgevers.

Ziekte
FNV Bondgenoten eist in de cao-onderhandelingen onder andere dat schoonmakers bij ziekte vanaf de eerste dag doorbetaald krijgen. Nu zijn de eerste 2 dagen voor eigen rekening. Ook willen schoonmakers voldoende tijd om hun werk te doen.

Werkgeverskoepel OSB verwijt de bond met onrealistische eisen te komen. Het eisenpakket van Bondgenoten kost volgens OSB ruim 200 miljoen euro. Dat zou neerkomen op een verhoging van de kosten met 12 procent.

De werkgevers willen niet verder gaan dan een vooruitgang die ruim 3 procent extra kost. "In deze tijd van economische recessie, krimpende markt en zware bezuinigingen steken wij daarmee onze nek uit", aldus OSB.

Schoonmaakwoede
Ze doen het werk dat niemand graag doet: schoonmaken. Het is smerig en zwaar werk tegen een laag salaris. Schoonmakers komen niet snel in opstand, maar ze hebben er genoeg van. Bijna negen weken staakten ze in 2010 voor een betere toekomst, de langste staking in Nederland sinds 1933. Daarmee trotseren ze de grote schoonmaakbedrijven, die onderling verwikkeld zijn in een moordende concurrentiestrijd. Bekijk ZEMBLA - ' Schoonmaakwoede ' van Nicolien Herblot en Sinan Can.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.