Sfeerfoto van Zembla

Zembla

Donderdag om 20.25 uur op NPO2npo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA
Zembla

‘Scholen moeten plan hebben voor rampen en aanslagen’

9 jun 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Busongeluk Strabrechtcollege ANP
Scholen moeten een plan hebben klaarliggen voor als leerlingen op een meerdaagse schoolreis geconfronteerd worden met een aanslag, ramp of incident. Dat adviseert de Stichting School en Veiligheid volgens de NOS. Telefoonnummers van leerlingen en ouders moeten klaarliggen en in het plan moet ook duidelijk zijn wie er vanuit school te bereiken is en wie de pers te woord staat.

Leerlingen van Nederlandse scholen waren de laatste jaren al een aantal keer getuige van een aanslag, ramp of incident. Het Mollerlyceum in Bergen op Zoom overkwam het zelfs twee keer. De eerste keer waren leerlingen van de school op de kerstmarkt in Berlijn toen een kilometer verder een vrachtwagen inreed op een menigte en elf mensen om het leven kwamen. Een half jaar later waren leerlingen getuige van een aanslag in Londen. Een auto reed op een steenworp afstand van de jongeren op mensen in. Een man stapte uit en stak met een mes een agent neer.

ZEMBLA interviewde onlangs de directeur van het Mollerlyceum, Frank Looijen, uitgebreid over de gebeurtenissen. Hij zei toen:
Busongeluk Strabrechtcollege ANP
Vorige week was het weer raak. In Noord-Frankrijk verongelukte een bus met daarin vijftig scholieren van het Strabrecht College in Geldrop. Elf leerlingen en vijf leraren werden gewond naar het ziekenhuis gebracht.    
De Stichting School en Veiligheid komt volgende week zelf met een handleiding voor scholen om ze op weg te helpen met het opstellen van een plan.

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.