Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Schiphol zal moeten groeien, volgens rapport SEO

04-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Vliegverkeer Nederland
Schiphol zelf moet groeien, ook al worden vakantievluchten naar Lelystad verplaatst. Dit is van belang om de positie als internationale hub niet te verliezen, staat in een nieuw rapport van onderzoeksbureau SEO.

Als Schiphol niet groeit en zijn positie verliest doordat er minder vluchten vertrekken, dan kunnen 55000 banen verdwijnen in de gebieden rondom het vliegveld, stelt Joost Zuidberg van SEO. 
“Minister kan door met Lelystad Airport: omstreden milieurapport alsnog goedgekeurd”
Blij met het rapport
Remco Dijkstra, VVD-Tweede Kamerlid, zegt in een interview met BNR het nog steeds een goed plan te vinden om vakantievluchten tijdelijk via Lelystad te laten vliegen. Hij is dan ook blij met het rapport, omdat het de economische waarde van Schiphol aantoont: “Het lijkt wel of de discussie afgelopen tijd alleen nog gaat over milieu en klimaat,” aldus Dijkstra in het interview.
Vliegveld Nederland
Vorige jaar maakte ZEMBLA een uitzending over het vliegverkeer in Nederland en de gevolgen daarvan. Het luchtruim is zo vol, dat vliegtuigen die vertrekken vanaf Rotterdam The Hague Airport steeds vaker moeten afbuigen om het Schipholverkeer niet te verstoren. Daardoor vliegen ze dicht over omliggende woonwijken. Als vliegveld Lelystad de deuren opent, zitten mensen tot ver in de provincies Gelderland, Overijssel en Friesland ook in de herrie. Want alleen in de onderste laag van het luchtruim is nu nog plaats om vliegveld Lelystad te kunnen bereiken.
‘Zo snel mogelijk open’
Ook al lost Lelystad het probleem niet op en rommelt de  milieueffectrapportage over het vliegveld volgens Red de Veluwe aan alle kanten, gaat het vliegveld toch in 2020 open. “Lelystad gaat zo snel mogelijk open, want het is een belangrijke verlichting voor Schiphol”, besluit Dijkstra.
Kijk hier onze uitzending 'Vliegveld Nederland':
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.