Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Schaduw over Dag van de Mantelzorg

10-11-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
schaduw-over-dag-van-de-mantelzorg
De 17e editie van de Dag van de Mantelzorg, die maandag wordt gehouden, lijkt te worden overschaduwd door bezuinigingen en veranderingen in de zorg. De vereniging voor mantelzorgers Mezzo maakt zich er druk over dat mantelzorgers nog niet door gemeenten zijn geïnformeerd. Gemeenten weten ook nog niet precies wie de mantelzorgers zijn, stelt Mezzo.
Vanaf januari krijgen gemeenten er meer taken bij op het gebied van de mantelzorg. ,,Zij moeten dus snel in kaart brengen wie de zorgvragers en hun mantelzorgers zijn, anders komt de continuïteit van de zorg in gevaar'', zegt Mezzo-directeur Liesbeth Hoogendijk. Volgens een peiling van de vereniging is driekwart van de mantelzorgers nog niet geïnformeerd over wat er per 1 januari gaat veranderen.
Mantelzorgers voelen zich soms zwaar belast
Ongeveer 220.000 van de 1,5 miljoen intensieve mantelzorgers voelen zich zwaar belast. De meeste mantelzorgers zitten in de groep 50-65-jarigen. Mensen ouder dan 85 jaar geven de meeste mantelzorg. Dat blijkt uit een groot onderzoek uit 2012 van de GGD's, CBS en RIVM. De cijfers komen deze maandag, op de Dag van de Mantelzorg.
Vrouwen geven vaker mantelzorg dan mannen. Het aantal uren mantelzorg neemt vanaf de pensioenleeftijd toe. Tot 65 jaar gaat het om gemiddeld 10 uur, voor 65-tot 75-jarigen is het gemiddeld 14 uur. Voor 85-plussers komt het aantal uren mantelzorg uit op 24.
Door de vergrijzing zal de druk op de mantelzorg de komende jaren toenemen, zeggen de onderzoekers. Ouderen hebben vaker beperkingen en chronische ziekten. Mantelzorgers zorgen vrijwillig voor een familielid, vriend of buur.
(ANP)

Meer over:

zorg om de zorg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.