De 17e editie van de Dag van de Mantelzorg, die maandag wordt gehouden, lijkt te worden overschaduwd door bezuinigingen en veranderingen in de zorg. De vereniging voor mantelzorgers Mezzo maakt zich er druk over dat mantelzorgers nog niet door gemeenten zijn geïnformeerd. Gemeenten weten ook nog niet precies wie de mantelzorgers zijn, stelt Mezzo.
Vanaf januari krijgen gemeenten er meer taken bij op het gebied van de mantelzorg. ,,Zij moeten dus snel in kaart brengen wie de zorgvragers en hun mantelzorgers zijn, anders komt de continuïteit van de zorg in gevaar'', zegt Mezzo-directeur Liesbeth Hoogendijk. Volgens een peiling van de vereniging is driekwart van de mantelzorgers nog niet geïnformeerd over wat er per 1 januari gaat veranderen.
Mantelzorgers voelen zich soms zwaar belast
Ongeveer 220.000 van de 1,5 miljoen intensieve mantelzorgers voelen zich zwaar belast. De meeste mantelzorgers zitten in de groep 50-65-jarigen. Mensen ouder dan 85 jaar geven de meeste mantelzorg. Dat blijkt uit een groot onderzoek uit 2012 van de GGD's, CBS en RIVM. De cijfers komen deze maandag, op de Dag van de Mantelzorg.
Vrouwen geven vaker mantelzorg dan mannen. Het aantal uren mantelzorg neemt vanaf de pensioenleeftijd toe. Tot 65 jaar gaat het om gemiddeld 10 uur, voor 65-tot 75-jarigen is het gemiddeld 14 uur. Voor 85-plussers komt het aantal uren mantelzorg uit op 24.
Door de vergrijzing zal de druk op de mantelzorg de komende jaren toenemen, zeggen de onderzoekers. Ouderen hebben vaker beperkingen en chronische ziekten. Mantelzorgers zorgen vrijwillig voor een familielid, vriend of buur.
(ANP)