Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Rusland probeerde Britse verkiezingen 2019 te beïnvloeden'

16-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
boris Johnson UK anp

Rusland heeft geprobeerd de Britse verkiezingen in 2019 te beïnvloeden door illegaal verkregen documenten via internet te verspreiden. Het ging om papieren met gevoelige informatie over een overeenkomst voor vrijhandel met de VS.

Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Dominic Raab, donderdag verklaard. "Het is bijna zeker dat Russen probeerden in te mengen in de algemene verkiezingen in 2019 door gelekte regeringsdocumenten online te verspreiden", zei de minister. De verspreiding verliep via het social mediaplatform Redddit.

Volgens Raab zal de regering in de toekomst "met gepaste maatregelen" reageren, maar hij vertelde er niet bij wat dat betekent. Volgens Raab zijn er "extensieve analyses" gemaakt die tot de conclusie leidden.

Boris Johnson
De verkiezingen in december 2019 werden op glorieuze wijze door Boris Johnson gewonnen. De overwinning maakte het voor hem mogelijk om zijn land uit de EU te laten vertrekken, zijn belangrijkste verkiezingsbelofte.

Na een lang onderzoek concludeerde vorig jaar speciaal aanklager Robert Mueller dat er ook sprake was van Russische inmenging tijdens de Amerikaanse verkiezingen van 2016. Zembla maakte meerdere uitzendingen over de banden tussen Donald Trump en Rusland. De New York Times meldde onlangs dat Rusland weer bezig zou zijn om de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden

Nederland
Ook in Nederland zijn er aanwijzingen dat Rusland zich met de politiek bemoeide. FVD-leider Thierry Baudet werkte in de aanloop van het Oekraïnereferendum nauw samen met een aan het Kremlin gelieerde Rus. Dat bleek eerder dit jaar uit onderzoek van Zembla en De Nieuws BV. In interne appberichten verwijst hij bovendien naar betalingen van de man, die hij omschrijft als ‘een Rus die werkt voor Poetin.’ Volgens Baudet waren de berichten ironisch bedoeld.

Kijk de uitzendingen over Donald Trump en Rusland en over Thierry Baudet en het Kremlin hieronder terug:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.