Meer dan 3000 bootvluchtelingen op zee overleden in 2017
08-01-2018
•
leestijd 2 minuten
•
94 keer bekeken
•
3.116 migranten en vluchtelingen die afgelopen jaar per boot Italië, Griekenland, Spanje en Cyprus probeerden te bereiken, hebben de reis niet overleefd. Dat meldt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Het afgelopen weekend zonk er weer een vluchtelingenboot op de Middellandse Zee. Het eerste drama met bootvluchtelingen van het nieuwe jaar. De Italiaanse kustwacht en marine konden 86 mensen redden, onder wie veel vrouwen en kinderen. Volgens het IOM kwamen bij de bootramp 64 mensen om het leven. De boot zou afkomstig zijn geweest uit Libië.
Europa maakte afspraken met onder andere de Libische kustwacht. Die moet er voor zorgen dat bootvluchtelingen op weg naar Lampedusa worden tegengehouden en naar kampen worden afgevoerd. Uit de cijfers van het IOM blijkt dat het aantal migranten en vluchtelingen dat de overtocht naar Europa per boot probeert te maken daalt. Afgelopen jaar bereikten meer dan 170.000 vluchtelingen de kusten van Europese landen. In 2016 waren dat er ruim 360.000. Er kwamen in dat jaar meer mensen om het leven op zee: ruim 5000.
Minder vluchtelingen een succes?
De bekroonde arts Pietro Bartolo vangt op het Italiaanse eiland Lampedusa al dertig jaar bootvluchtelingen op.
Hij vindt het misplaatst
dat Europese politici opscheppen over het feit dat er momenteel minder bootvluchtelingen op Lampedusa aankomen. "Een succes?" zegt hij vragend tegen De Morgen: "Waarom vraagt niemand zich af waar die dertig procent vluchtelingen gebleven zijn. Het antwoord is dat zij nog steeds in Libische concentratiekampen vastzitten en op grote schaal mishandeld en vermoord worden."
In de uitzending ‘
Handel in vluchtelingen
’ van Zembla bleek dat vluchtelingen in landen als Libië in soms levensgevaarlijke situaties belanden. Ze zijn een makkelijke prooi voor smokkelaars. Ze worden uitgebuit, mishandeld, ontvoerd en hun families afgeperst.