Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ruim 2 miljard schadevergoeding voor kanker door Roundup

14-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
346 keer bekeken
  •  
monsanto roundup - anp
Het Duitse chemiebedrijf Bayer moet opnieuw een schadevergoeding betalen aan mensen die ziek zijn geworden door onkruidverdelger Roundup. Als het aan de jury ligt krijgt een Amerikaans echtpaar een schadevergoeding van ruim 2 miljard dollar.
De jury in de Amerikaanse staat Californië vindt dat Bayer een schadevergoeding van 55 miljoen dollar moet betalen aan het echtpaar en een boete van 2 miljard dollar. Jarenlang gebruikte het echtpaar het middel met glyfosaat in hun tuin. Het echtpaar zou daardoor een zeldzame vorm van lymfeklierkanker hebben gekregen.
Glyfosaat is een van de meest gebruikte onkruidverdelgers ter wereld. Momenteel is het product in 160 landen te koop. Het is de derde keer dat het bedrijf een schadevergoeding moet betalen. Bayer gaat in beroep tegen de uitspraak. Volgens het bedrijf is glyfosaat niet kankerverwekkend en onderzoek zou dat bevestigen. In eerdere rechtszaken tegen Bayer viel de geëiste schadevergoeding een stuk lager uit.
Vorig jaar nam Bayer het bestrijdingsmiddel Roundup over van het bedrijf Monsanto. Sinds de overname en de rechtszaken lijdt het chemiebedrijf enorm, na het vaststellen van de eerste schadevergoeding daalde hun aandeel op de beurs enorm. Desondanks zei de topman onlangs dat de aankoop van Monsanto "de juiste beslissing is geweest".
De Monsanto methode
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.