Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ruim 100 medewerkers OM op zwarte lijst

12-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
84 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
op de lijsteen lijst samengesteld
Meer dan honderd medewerkers van het Openbaar Ministerie (OM) zijn de afgelopen vier jaar berispt of ontslagen. Dat gebeurde nadat ze op uiteenlopende manieren in de fout waren gegaan. Het AD schrijft daarover op basis van cijfers van het Bureau Integriteit Openbaar Ministerie. Daar worden sinds 2012 alle misstanden bijgehouden.

Onder de 117 OM-medewerkers die in de fout gingen zijn acht openbaar aanklagers. Twee officieren van justitie zijn ontslagen. Een van hen moest weg omdat hij dronken op een zitting was verschenen. In totaal zijn 10 vaste medewerkers, onder wie de openbaar aanklagers, de laan uitgestuurd. Het OM laat in een reactie in de krant weten dat ' elke misstap van een medewerker er één te veel is '. ' Juist wij moeten het goede voorbeeld geven '.

De meeste medewerkers op de lijst  (pdf) konden werk en privé moeilijk scheiden. Ze hadden ongeoorloofd in het computersysteem informatie opgevraagd over strafzaken of over familieleden. Tekenend voor de lijst is dat er geen gevallen voorkomen waarbij medewerkers hun werk niet goed hebben gedaan. In de uitzending ' Officieren van justitie in de fout ' heeft ZEMBLA  een lijst samengesteld van misstanden bij het Openbaar Ministerie'. Zembla bestudeerde honderden vonnissen. Tijdens 86 rechtszaken sprak de rechter de officier van justitie aan op gemaakte fouten:  incomplete dossiers, het niet wissen van geheimhoudersgesprekken of het doelbewust achterhouden van dossierstukken. Meer dan 20 keer sprak de rechter uit dat de gang van zaken in strijd is met, dat er sprake is van een (grove) schending van of (ernstige) inbreuk is gepleegd op de beginselen van behoorlijke rechtsspraak. Soms zelfs heeft de officier zelf in strijd met de wet gehandeld.
Door de fouten van het OM zijn er de laatste jaren zeker 150 verdachten van moord, doodslag, kinderporno en vrouwenhandel op vrije voeten gekomen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.