Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Rozen komen vaak van ver

22-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1082 keer bekeken
  •  
Hollandse handel, de rozen
Rozen die in Europa worden verhandeld worden vaak elders in de wereld gekweekt. Inmiddels komt twee derde van de in Europa verkochte rozen uit Kenia en Ethiopië, terwijl ook India een belangrijke rol speelt op de internationale rozenmarkt. Dat meldde sierteeltcoöperatie FloraHolland maandag.
FloraHolland wijst erop dat het areaal waarop rozen worden verbouwd in Europa de afgelopen vijf jaar met ruim een kwart is gekrompen. Die afname wordt vooral veroorzaakt door hoge energiekosten, strikte regelgeving en de lage prijzen van importrozen. In Nederland wordt nu nog 238 hectare besteed aan rozenproductie, tegen zo'n 850 hectare in 2004. De meeste rozen komen uit Afrika, want veel Nederlandse rozenkwekers zijn naar Afrika vertrokken omdat de omstandigheden voor de rozenkweek daar aantrekkelijker zijn dan in Nederland,  de temperatuur is gunstig, er zijn belastingvoordelen en de arbeid is goedkoop.
Nederland blijft een belangrijke internationale marktplaats voor rozen. De bloemenveiling van FloraHolland verhandelde vorig jaar 3,5 miljard rozenstelen, die vooral naar Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk werden uitgevoerd. Een andere belangrijke internationale handelsstroom voor rozen is die tussen Colombia en de Verenigde Staten.  Iedere dag arriveren er in Nederland ruim negen miljoen rozen uit Afrika. Op de dagen voor Valentijnsdag en Moederdag is er sprake van topproductie. Dan worden er in Aalsmeer ruim honderd miljoen rozen verhandeld. 

ZEMBLA reisde voor de uitzending ' Hollandse handel: de rozen ' naar Ethiopië dat op dit moment door droogte en honger getroffen wordt. Terwijl in het droge noorden van Ethiopië de mensen met vijf liter water per persoon per week moeten zien te overleven en het vee er massaal sterft, verbruiken de rozen gemiddeld 7 liter water per steel. De meesten rozenkassen zijn gesitueerd naast rivieren en meren. 

Fairtrade
Veel rozen worden gekweekt onder een Fairtrade keurmerk. De Ethiopische rozenarbeiders van het Nederlandse Fairtrade gecertificeerde rozenbedrijf Sher leven in armoede. Hoewel Fairtrade voor eerlijke handel staat, sprak ZEMBLA in Ethiopië met werknemers die gemiddeld slechts 1 euro per dag verdienen. 

(ANP/ZEMBLA)
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor