Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Rotterdam na Fortuyn

  •  
08-04-2004
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
rotterdam-na-fortuyn
Om de overlast en de onveiligheid aan te pakken kiest de Rotterdamse politie voor onorthodoxe methoden in Rotterdam-Zuid. Districtschef Dick Schouten: 'Wij verhogen het toezicht van 's ochtends vroeg tot in de nacht in Bloemhof, de Dordtselaan en de Tarwewijk. Zeven dagen per week. De wet handhaven met meer mensen. Kijken in drugspanden. Drugspanden leegmaken. Zero tolerance.'

Twee jaar geleden registreerde Zembla de grote problemen in het gebied rond de Dordtselaan en de opkomst van Pim Fortuyn. De afgelopen weken ging Zembla terug naar de bewoners van Rotterdam-Zuid die toen snelle oplossingen verwachtten voor de problemen in hun wijk. Het resultaat is te zien in deze Zembla-aflevering.
Pim Fortuyn beloofde veel en Leefbaar Rotterdam werd tot ieders verbazing de grootste partij. Na de dood van Fortuyn zit Leefbaar Rotterdam met een zware erfenis. Samen met de VVD en het CDA laten zij een nieuwe wind waaien door Rotterdam.

Maar de bewoners merken daar nog niet veel van. Ook de oude wijkagent Ed den Breejen is teleurgesteld: 'Wijkagent bestaat niet meer, het is buurtagent geworden. Als wijkagent had je meer een sociale functie. Proberen te bemiddelen in problemen, dat soort dingen. Alles draait tegenwoordig bij de politie om cijfertjes. De kans dat je 'een prent' krijgt is groter dan een goed gesprek. Maar ja, het is een keuze die de politiek maakt en die de politiecommissarissen maken. Er wordt niet naar de straat gekeken. Ik vind het jammer.'
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.