Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Rotterdam erkent fraudegevoeligheid eigen organisatie

09-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
rotterdam-erkent-fraudegevoeligheid-eigen-organisatie
Het Rotterdams college erkent fraudegevoeligheid van de eigen organisatie. Dat blijkt uit een brief die uit naam van de tijdelijk afwezige wethouder Pex Langenberg (organisatie, D66) gisteren naar de Rotterdamse gemeenteraad is gestuurd. Daarin erkent het college voor het eerst dat het de zaken intern niet op orde heeft. Oppositiepartij SP heeft voor vandaag een debat aangevraagd over twee mogelijke fraudegevallen met ict-aanbestedingen.
Op verzoek van de gemeente doet de Autoriteit Consument en Markt onderzoek naar een Europese aanbesteding uit 2006, die volgens ZEMBLA onderhands werd verdeeld tussen drie automatiseringsbedrijven (Logica CMG, Cap Gemini en Ordina). Uit de e-mails blijkt dat de geheime deal plaatsvond met medeweten van de gemeente.
Het college is vorige maand een eigen onderzoek begonnen naar deze mogelijke integriteitsschendingen. Een ambtenaar, werkzaam op de afdeling inkoop, is uit voorzorg geschorst. Hij zou in 2009 bedrijfsgevoelige informatie hebben doorgespeeld aan Ordina in ruil voor een wederdienst. Met de opdracht was een bedrag van tientallen miljoenen euro's gemoeid.
Het college doet mogelijk deze week aangifte tegen de bewuste ambtenaar. Het ministerie van Veiligheid en Justitie is ingelicht over de malversaties, en doet mogelijk ook nog onderzoek.
Accountant
In navolging van de gemeente zelf doet ook de Rekenkamer Rotterdam nu onderzoek naar het aanbestedingsbeleid. Mede op basis van de bevindingen van Zembla heeft directeur Paul Hofstra besloten tot een grondiger onderzoek dan hij aanvankelijk van plan was.

(ANP/Rotterdams Dagblad/ZEMBLA)

Meer over:

wie is de mol
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.