Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Rond 1 september duidelijkheid over aanscherping asbestnormen

18-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
excuses-overheid-over-laat-asbestbeleid-op-zijn-plaats
Staatssecretaris Atsma laat de Kamer uiterlijk zes weken na de ontvangst van het SER-advies weten of de asbestnormen worden aangescherpt. Dat zei hij  toe tijdens een overleg met de Kamer. Het SER-advies wordt uiterlijk in juni verwacht.

De Gezondheidsraad adviseerde vorig jaar dat de normen met een factor 20-40 aangescherpt moeten worden. Het aantal asbestdoden blijkt veel hoger te zijn dan in het verleden gedacht werd: ieder jaar sterven in Nederland ca. 1.100 mensen aan asbestkanker. Vooral kinderen lopen een verhoogd risico bij blootstelling. Hoe er door onwetendheid en ondeskundigheid nieuwe slachtoffers vallen, is te zien in de ZEMBLA-aflevering ‘ Asbest vrijgekomen ’.

De boodschap van de gezondheidsraad en de onderzoeksinstituten is helder: Asbest is een stof die gevaarlijker is dan gedacht en jaarlijks meer slachtoffers maakt dan het verkeer. De Tweede Kamer, die 7 april de kabinetsreactie op de boodschap van de gezondheidsraad besprak, drong daarom unaniem aan op een hardere aanpak en een strengere bestraffing van overtredingen met asbest.

SP-lid Paulus Jansen, gesteund door Fatma Koser Kaya (D66), drong aan op een vervroeging van de datum voor het verbod op het hebben van asbestdaken (in 2024).Toepassing van asbestcement is al sinds 1994 verboden, maar bestaande daken worden tot nu toe ongemoeid gelaten. Atsma was echter onvermurwbaar. Wel zei hij toe aan de Kamerlid Diederik Samsom (PvdA) dat hij zijn collega op Financiën Frans Weekers (CDA) gaat vragen of er een extra stimulans mogelijk is om asbestdaken te vervangen door zonnepanelen door aanpassing van de bestaande fiscale regeling.
Suggesties om de regionale uitvoeringsdiensten als expertiseloket voor bouw en woningtoezicht (BWT) van de gemeenten in te zetten bij de aanpak van asbest zal Atsma aan de VNG voorleggen. Verdere uitspraken wilde hij daar echter niet over doen.

De oppositie kondigde aan enkele moties in te dienen zodat dit onderwerp komende weken terug komt op de plenaire agenda van de Tweede Kamer.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.