Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Rode Kruis: sporters onderschatten oververhitting

28-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
566 keer bekeken
  •  
Dam tot damloop ANP
Meer dan de helft van de sporters past zijn sportschema niet aan bij warm weer en de helft denkt dat oververhitting bij hen zelf nooit zou kunnen voorkomen. Dit blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. Oververhitting kan leiden tot ernstige situaties als hitte-uitputting en een hitteberoerte, soms met de dood tot gevolg. 
Uit het onderzoek blijkt ook dat meer dan 60 procent van de mensen niet weet hoe zij moeten handelen wanneer een sporter in hun omgeving oververhit is geraakt. Bijna de helft van de Nederlandse sporters zegt niet zeker te weten of zij de signalen van oververhitting tijdens het sporten zouden herkennen. Dat je door fysieke inspanning ook oververhit kunt raken als het helemaal niet zo warm is buiten, wist maar 41 procent.  
Bij een hitteberoerte ontstaat een oververhitting van het lichaam waarbij de lichaamstemperatuur oploopt tot boven de 40 graden. Hierdoor ontstaat schade aan meerdere organen, waardoor iemand kan overlijden. "De hitteberoerte staat in de top-3 van doodsoorzaken van overlijden tijdens het sporten en van overlijden tijdens trainingen van militairen", vertelde professor Douglas Casa van de Universiteit van Connecticut, specialist in de behandeling van hitteberoertes eerder aan ZEMBLA.   
Wat zijn de signalen van oververhitting?
- Bonkende hoofdpijn
- Concentratieverlies
- Spierkrampen over je hele lichaam
- Hevige vermoeidheid
- Overtollig zweten
Dood door oververhitting
Bij verschillende hardloopwedstrijden zijn de afgelopen jaren sporters overleden door oververhitting. ZEMBLA besteedde eerder aandacht aan de dood van een 25-jarige vrouw die meedeed aan de Dam tot Damloop in 2016. Het Rode Kruis  was daar toen zelf bij betrokken en erkende dat het fouten had gemaakt rond het overlijden van de vrouw, die onwel raakte bij de finish. 
Kijk hier de uitzending: ' De dood van een hardloopster'
Door een inschattingsfout kreeg ze niet meteen de juiste hulp. Medewerkers konden haar temperatuur niet meten doordat een oorthermometer niet tot de standaarduitrusting behoorde. Ook sloegen ze een isolatiedeken om haar heen in plaats van haar te koelen. Begin deze maand kondigde de organisatie achter de Dam tot Dam loop aan koelbaden in te zetten. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het gebruik van een koelbad de effectiefste manier is om een hitteberoerte te behandelen. 
Kijk het verhaal van Nathan de Jong die een hitteberoerte kreeg
Het leven van Nathan de Jong en zijn vrouw Daphne veranderde compleet nadat Nathan een hitteberoerte kreeg tijdens een triathlon:
Wil je toch sporten maar kun je niet goed inschatten of het buiten te warm is? De  hittewijzer  van TNO  geeft een indicatie van het risico  op oververhitting zodat je je inspanningen kunt aanpassen om de kans op oververhitting te verlagen. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.