Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Vier koelbaden tijdens Dam tot Damloop

07-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
432 keer bekeken
  •  
dam tot damloop 2
Sportorganisatie Le Champion zet tijdens de komende editie van de Dam tot Damloop op 22 september vier koelbaden in om hitteletsel te voorkomen bij deelnemers. In 2016 overleed de 25-jarige Caroline Goedhart aan de gevolgen van een hitteberoerte tijdens de Dam tot Damloop. Er was toen geen koelbad aanwezig. Ook waren hulpverleners van het Rode Kruis niet in staat een goede inschatting te maken en werden verkeerde maatregelen genomen. ZEMBLA maakte er begin 2019 de uitzending ‘De dood van een hardloopster’ over. 
De inzet van de koelbaden is vooralsnog een proef. Twee koelbaden komen bij de finish en de twee anderen in een tentenkamp langs de route. Bij ieder koelbad is een begeleidende arts aanwezig. Daarnaast is er ook nog een ‘helikopterarts’.
Inspectie bezorgd over hulpverlening door EHBO-ers Rode Kruis
Serieuze zaak
Le Champion zegt tegen het Noordhollands Dagblad de inzet van koelbaden heel graag te willen en er al langer mee bezig te zijn binnen de landelijke werkgroep. “Maar het moet op een professionele manier gebeuren en geen pr-stunt worden. Iedereen kan een bak met ijs neerzetten, maar zo’n koelbad is een serieuze zaak en heeft medische begeleiding nodig”, aldus Champion-directeur Ron van der Jagt.
Al sinds 2009 adviseert Maria Hopman, hoogleraar fysiologie aan de Radboud Universiteit, om hardlopers die een hitteberoerte krijgen snel en extreem te koelen in een bad met ijswater. "Dat is wat levensreddend is", aldus Hopman. Hopman stelt in de ZEMBLA-uitzending ‘ De dood van een hardloopster ’ dat door de afwezigheid van koelbaden de afgelopen jaren onnodig slachtoffers zijn gevallen.
De beste manier om hitteberoerte te behandelen
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het gebruik van een koelbad de effectiefste manier is om een hitteberoerte te behandelen. In de Verenigde Staten gebeurt dat al jaren, maar in Nederland worden die koelbaden niet gebruikt omdat een medisch protocol voor het gebruik van de baden nog steeds niet goedgekeurd is.
Kijk de uitzending: 'De dood van een hardloopster'
Bij een hitteberoerte ontstaat een oververhitting van het lichaam, waarbij de lichaamstemperatuur oploopt tot boven de 40 graden. Hierdoor ontstaat schade aan meerdere organen, waardoor patiënten kunnen overlijden. "De hitteberoerte staat in de top-3 van doodsoorzaken van overlijden tijdens het sporten en van overlijden tijdens trainingen van militairen", aldus professor Douglas Casa van de Universiteit van Connecticut, specialist in de behandeling van hitteberoertes.
Kijk het verhaal van Nathan de Jong die een hitteberoerte kreeg
Het leven van Nathan de Jong en zijn vrouw Daphne veranderde compleet nadat Nathan een hitteberoerte kreeg tijdens een triathlon. Kijk hun verhaal:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.