Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Risicovolle anticonceptiepil wordt nog volop voorgeschreven

19-09-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
risicovolle-anticonceptiepil-wordt-nog-volop-voorgeschreven
Ondanks de extra verhoogde kans op trombose die anticonceptiepillen van de derde en vierde generatie met zich meebrengen, blijken 26.000 vrouwen en meisjes die het afgelopen jaar voor het eerst aan de pil zijn gegaan zo’n pil voorgeschreven te hebben gekregen. Dat is nog steeds 10% van alle vrouwen die het afgelopen jaar zijn begonnen met de pil.

Dit alarmerende cijfer ontving het BNN-programma Spuiten en Slikken van de Stichting Farmaceutische Kengetallen. Het toont aan dat de verscherpte richtlijnen van het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) over de verstrekking van deze pillen nog in lang niet alle gevallen worden nageleefd.
Spuiten en Slikken is zondag 21 september om 22.00 uur te zien bij BNN op 3.
Begin 2013 kwam groot in het nieuws dat anticonceptiepillen van de derde en vierde generatie fatale gevolgen kunnen hebben vanwege de extra verhoogde kans op trombose (bloedpropjes in aderen). Het NHG stelde daarom verscherpte richtlijnen op over de verstrekking van deze pillen. Rob Dijkstra, directeur en bestuursvoorzitter van het NHG, laat tegenover Spuiten en Slikken dan ook weten: ‘ Ik denk, als mensen nooit een andere pil hebben gehad, dan moeten ze ook echt een tweedegeneratiepil krijgen voorgeschreven. En in de meeste gevallen gebeurt dat ook.

Over het feit dat dit bij 10% van de vrouwen toch niet gebeurt zegt arts-epidemioloog en hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin Dick Bijl: ‘ Dit is geen goede zaak. Ik kan me niet voorstellen dat vrouwen kiezen voor en derde- of vierdegeneratiepil als ze weten dat wetenschappelijk is aangetoond dat deze pil een extra verhoogd risico geeft op trombose.
Spuiten en Slikken neemt in de aflevering van aanstaande zondag de proef op de som door vier meiden bij vier verschillende huisartsen langs te laten gaan. Ze geven aan dat ze een anticonceptiepil willen gebruiken en dat hun oma trombose heeft. Ondanks de waarschuwing schrijft één huisarts Nuvaring voor, een middel met hormonen van een derdegeneratiepil. De huisarts in kwestie wil tegenover Spuiten en Slikken niet reageren op de zaak en geeft aan dat dit een zaak is tussen de cliënt en de arts.
Honderdduizenden vrouwen in Nederland slikken nog steeds anticonceptiepillen van de derde en vierde generatie. In Nederland alleen al zijn er volgens het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb de afgelopen jaren tientallen vrouwen overleden aan een hersenbloeding, longembolie of andere aandoening, veroorzaakt door derde- of vierdegeneratiepillen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.