Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Rijkswaterstaat erkent rekenfout, maar bagatelliseert risicoberekening

02-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
153 keer bekeken
  •  
Rijkswaterstaat-fout-reactie

Rijkswaterstaat geeft toe dat er een rekenfout is gemaakt bij de risicobeoordeling van de stort van granuliet in natuurplas Over de Maas. Volgens de overheidsorganisatie is er echter geen probleem omdat de berekening ‘puur theoretisch en onrealistisch’ is. Milieuchemicus Joop Harmsen vindt de reactie te gek voor woorden: "Waarom maakt Rijkswaterstaat deze berekening als ze de uitkomst toch niet serieus nemen?"

Zembla onthulde eerder vandaag dat bij de correcte berekening er duizend keer meer kankerverwekkende stof kan vrijkomen, waardoor het gehalte ruim boven de door Rijkswaterstaat genoemde grens komt. Rijkswaterstaat reageert nu: “De rekenfout op papier doet niets af aan de conclusie dat deze stof in de praktijk niet voorkomt in het toegepaste granuliet in natuurplas Over de Maas. Er is dan ook geen sprake van een overschrijding van normen en/of een risico voor mens en milieu. Dat hebben meerdere onderzoeken en monsters al laten zien.”

Volgens Joop Harmsen sluiten de onderzoeken die Rijkswaterstaat noemt het risico helemaal niet uit: “Deze stof kan heel lokaal voorkomen, je moet precies op het juiste moment op de juiste plaats zijn om het te kunnen vinden. Daarnaast is het zo dat als je nu niets vindt, het niet betekent dat het later niet alsnog kan ontstaan.”

Ans Mol is wethouder van de gemeente West Maas en Waal, waar natuurplas Over de Maas onder valt. Ze reageert verbaasd: “Ongelooflijk dat ze nu hun eigen berekening bagatelliseren. Waarom hebben ze deze rekensom dan ingebracht als die nu totaal onbelangrijk is? Toen kwam het goed uit en brachten ze het in, nu komt het slecht uit en is het opeens geen belangrijke rekensom meer.  Daar kun je niet mee weg komen. Ik leg dit nu graag voor aan de rechter of die daar een oordeel over wil geven.”

Lees hier de volledige reactie van Rijkswaterstaat:

Onderzoeksjournalist Roelof Bosma vertelde woensdagmiddag in het radioprogramma De Nieuws BV over de cruciale rekenfout van Rijkswaterstaat:

Rectificatieverplichting Zembla 

De Rechtbank Den Haag heeft bij vonnis van 31 augustus 2022 geoordeeld dat Zembla onrechtmatig (want niet met de van Zembla te verwachten zorgvuldigheid) tegenover het bedrijf Graniet Import Benelux (ook handelend onder de naam Bontrup) heeft gehandeld door de door Gustaaf Biezeveld gedane uitspraken over het opzettelijk plegen van strafbare feiten door het bedrijf Bontrup in de uitzending van 6 februari 2020 op te nemen. Dit echter zonder voldoende feitelijke basis en op de ongenuanceerde en onvoorwaardelijke wijze zoals Zembla dat toen heeft gedaan. De rechtbank Den Haag heeft BNNVARA / Zembla bevolen deze rectificatie te plaatsen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.