Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Rijkswaterstaat en ministerie geven geen openheid over afvaldump Over de Maas

19-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
Still-2 (2)

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Rijkswaterstaat weigeren openheid te geven aan de gemeente Maas en Waal over het storten van de afvalstof granuliet in natuurplas Over de Maas. Een gesprek met het ministerie en Rijkswaterstaat heeft geen resultaat gehad: het storten gaat gewoon door.

De gemeente zegt zich te beraden op vervolgstappen. Dat meldt ze in een persbericht. Al vanaf 4 november vraagt de gemeente om openheid en openbaarheid van alle stukken over de toepassing van granuliet in Over de Maas. 

Afgelopen vrijdag kreeg de gemeente twee openbare stukken van Rijkswaterstaat en het ministerie. Die verschaften geen volledige duidelijkheid, want de gemeente heeft dinsdag in gesprek met het ministerie en Rijkswaterstaat nogmaals om “volledige openheid en openbaarheid van zaken” gevraagd. 

Geen vertrouwen in medeoverheid
Over het gesprek zegt de gemeente: “Het gesprek heeft geen resultaat gehad. Dat komt door het ontbreken van de stukken en doordat er in het gesprek ook geen openheid van zaken is gegeven. Het vertrouwen in de medeoverheid is hierdoor niet hersteld. En het heeft de zorgen van de gemeente niet weggenomen.”

Rijkswaterstaat en het ministerie hebben laten weten dat er geen juridische gronden zijn om het storten van granuliet stop te zetten. En dus gaat het dumpen in de natuurplas door “terwijl er geen garantie wordt gegeven over de veiligheid van onze inwoners”, aldus de gemeente.

Wethouder Ans Mol liet eerder al weten dat ze juristen aan het werk heeft gezet om te kijken of juridische stappen mogelijk zijn. 

Afvaldump
In de Zembla-uitzending ‘De afvaldump door Rijkswaterstaat’ blijkt dat verantwoordelijke ambtenaren een negatief advies gaven over het storten van de reststof granuliet in Over de Maas. Zij werden meerdere keren 'onder druk' gezet door de top van Rijkswaterstaat om het afval tegen de regels in toch goed te keuren. 

Kijk terug: De afvaldump door Rijkswaterstaat:

Rectificatieverplichting Zembla 

De Rechtbank Den Haag heeft bij vonnis van 31 augustus 2022 geoordeeld dat Zembla onrechtmatig (want niet met de van Zembla te verwachten zorgvuldigheid) tegenover het bedrijf Graniet Import Benelux (ook handelend onder de naam Bontrup) heeft gehandeld door de door Gustaaf Biezeveld gedane uitspraken over het opzettelijk plegen van strafbare feiten door het bedrijf Bontrup in de uitzending van 6 februari 2020 op te nemen. Dit echter zonder voldoende feitelijke basis en op de ongenuanceerde en onvoorwaardelijke wijze zoals Zembla dat toen heeft gedaan. De rechtbank Den Haag heeft BNNVARA / Zembla bevolen deze rectificatie te plaatsen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.