Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Redding nabij voor dakloze Ramon die wekenlang in tent voor stadhuis sliep

26-11-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Ramon 23
Goed nieuws voor dakloze Ramon Imamdi. Hij heeft een medische urgentieverklaring gekregen, nadat Ombudsman Metropool Amsterdam opnieuw naar zijn zaak heeft gekeken. Het gaat niet lang meer duren voordat hij een eigen woning krijgt.

Het afgelopen jaar verbleef Ramon in een tijdelijke daklozenopvang van HVO Querido, maar die sluit nu. Daarom sliep hij vijf weken uit protest in een tent voor het stadhuis in Amsterdam. 
Lees hier zijn verhaal
Urgentieverklaring
Ramon krijgt maar geen sociale huurwoning en daarom zet hij op 15 oktober 2018 zijn tent op pal voor het stadhuis in Amsterdam. Na vier weken bivakkeren voor het stadhuis, staat ineens ombudsman Arre Zuurmond voor zijn tent. Zuurmond krijgt het verzoek van een aantal wethouders om naar het dossier van Ramon te kijken. Hij kijkt of er iets fout is gegaan bij de gemeente. Ramon heeft namelijk een aantal hersen-, en hartinfarcten gehad, maar zijn urgentieverklaring werd afgekeurd. “Hij was kwetsbaar en het werd steeds kouder; ik wilde het snel onderzoeken”, verklaart Zuurmond.
De ombudsman zorgt ervoor dat Ramon een paar dagen in de ziekenboeg van daklozenopvang HVO Querido kan uitzieken. Door de vochtigheid ‘s nachts in de tent heeft hij een fikse griep te pakken. Dan wordt zijn urgentieverklaring met terugwerkende goedgekeurd en is het wachten op een woning. “Ik heb nu een medische urgentie én krijg voorrang op seniorenwoningen omdat ik 55 ben, dus ik denk dat het heel snel gaat”, Ramon is opgelucht en blij.

Slaapzak
Dus als je in een tent voor het stadhuis gaat liggen, krijg je wel een huis? “Nee, ik krijg die opmerking vaker,” vertelt Zuurmond, “maar dit is absoluut geen manier om de gemeente onder de druk te zetten. Vorig jaar iemand sliep ook iemand in een slaapzak voor het stadhuis uit protest. Hij meende recht te hebben op dingen die achteraf niet klopten.”
Uit de hand gelopen
Het is bij Ramon een beetje uit de hand gelopen, volgens Zuurmond. "Hij had een klacht kunnen indienen bij de ombudsman. Iemand had hem daar op moeten wijzen. Als je om onterechte redenen geen kans maakt op bijvoorbeeld een woning, dan kan je bij mij terecht."

Arre Zuurmond ziet de afgelopen jaren een stijging van klachten die te maken hebben met wonen. Van Airbnb-woningen die illegaal worden verhuurd en onterechte woonkosten tot aan het niet hebben van een woning. "Ik richt me op individuele gevallen, maar ik zie duidelijk dat het voor Amsterdammers met een kleine portemonnee moeilijk is om aan een woning te komen."

Eigen plek
Van de ziekenboeg is Ramon naar zijn familie gegaan, daar zit hij nu nog steeds. Zuurmond gokt dat het zo’n een à twee maanden gaat duren voordat hij een huis krijgt.
52500 extra woningen voor Amsterdam
Eerder werd bekend dat gemeente Amsterdam 52.500 woningen in 7 jaar tijd gaat bouwen . De nadruk ligt op woningen die betaalbaar zijn voor mensen met een laag of gemiddeld inkomen.

Om die 52.500 woningen te halen, heeft het college plannen bedacht voor ruim 73.000 huizen, ongeveer een kwart daarvan zal afvallen of vertraging oplopen. Een derde van de concreet uitgewerkte plannen zijn voor sociale huurwoningen. Er komen bijna 12.000 middeldure en ongeveer 8500 dure huurwoningen bij. Ook wil het college ruim 20.000 koopwoningen laten bouwen.  Voor de overige woningen is nog geen  plan vastgesteld.

Meer over:

#woningstress
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.