Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Recyclingbedrijf Tuf meerdere keren bedreigd, brand mogelijk aangestoken

18-06-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
TUF in de fik
Tuf Recycling Bv uit Dongen is meerdere keren anoniem bedreigd voordat er brand uitbrak bij het bedrijf in oktober 2018. Dat heeft de politie bekendgemaakt in het opsporingsprogramma Bureau Brabant. Een van de scenario’s waar de politie en verschillende verzekeringsmaatschappijen rekening mee houden, is brandstichting.
De zeer grote brand legde het kunstgrasrecyclingbedrijf Tuf op 11 oktober 2018 compleet in de as. Dit was enkele dagen nadat de gemeente Dongen maatregelen aankondigde tegen het omstreden bedrijf.
Krijg via bron net dit filmpje binnen van brand bij #Tuf Recycling in Dongen. #kunstgras #zembla pic.twitter.com/uJEZZ7SHyL
Anonieme telefoontjes
Politiewoordvoerder Dik Advocaat vertelt in Bureau Brabant dat het bedrijf op verschillende momenten en op verschillende manieren, waaronder via anonieme telefoontjes, is bedreigd. Dat gebeurde ook nog op de dag dat de brand uitbrak. De politie is nog op zoek naar getuigen die meer weten over de bedreigingen en de brand.

Bekijk hier het fragment uit Bureau Brabant:
Kunstgras
Tuf is samen met Vink uit Barneveld het enige bedrijf in Nederland dat tegen betaling van 10.000 tot 20.000 euro per veld, kunstgrasmatten recyclet. Althans, dat belooft het bedrijf te doen. In de praktijk blijken bergen kunstgrasmatten illegaal opgeslagen te liggen op het terrein van het bedrijf in Dongen. Dat is te zien in de ZEMBLA-uitzending ‘ De kunstgrasberg ’ van 12 september 2018. In die uitzending blijkt dat Tuf het al ruim twee jaar aan de stok heeft met de inspectie en de Omgevingsdienst.  Bij het bedrijf wordt tijdens iedere controle een waslijst aan overtredingen geconstateerd.

Problemen oplossen
Inmiddels is het Rotterdamse Advanced Sports Installations & Recycling (ASIE) in gesprek met Tuf om de problemen bij de omstreden kunstgrasverwerker op te lossen, staat in Brabants Dagblad . Zo wordt er onderhandeld om de bedrijfslocatie terug te brengen naar de ‘vergunde situatie’. ASIE wil uiteindelijk ‘ook de partij zijn die de opgeslagen kunstgrasmatten verwerkt’.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.