Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Rechtszaak tegen Shell

05-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vuile-olie-van-shell
Op 11 oktober vindt de openbare zitting plaats in de Nigeria-rechtszaak van Milieudefensie. Milieudefensie eist samen met vier gedupeerde boeren en vissers uit Nigeria dat Shell de olievervuiling in de Nigerdelta opruimt, de getroffenen compenseert en nieuwe lekkages uit haar pijpleidingen voorkomt.

Het is uniek in de geschiedenis dat een Nederlands bedrijf zich voor de Nederlandse rechter moet verantwoorden voor in het buitenland aangerichte milieuschade. ?De milieuorganisatie startte deze in 2008 samen met vier gedupeerden uit de in de Nigerdelta gelegen dorpen Goi, Ikot Ada Udo en Oruma. Zij zijn, net zoals ontelbare anderen in Nigeria, zeer zwaar getroffen door de gewetenloze oliewinning van Shell.

In de ZEMBLA aflevering 'Vuile olie van Shell' reist Thomas Blom naar de Nigerdelta om vast te leggen welke de schade Shell aanricht in Nigeria.

Twintig lekkages in een jaar
Kingsley Chinda, commissaris milieuzaken van de Nigeriaanse provincie Rivers State, is duidelijk: ‘ De woede van de bevolking komt voort uit de manier waarop de oliemaatschappijen te werk gaan. ’ Voorbeelden hiervan treffen we in de hele Niger Delta aan. In het dorpje Jk4 toont dorpshoofd B. Ulolo de twintigste lekkage in een jaar tijd, veroorzaakt door oude en gebrekkige pijpleidingen van Shell. In Goi, een dorpje midden in het kwetsbare Deltagebied, ligt de ruwe olie nog op de oevers van de kreken, terwijl Shell het volgens inwoner Eric Barizaa als opgeruimd beschouwt. De vis is verdwenen, samen met het mangrovebos. Het drinkwater is aangetast, de kinderen van het dorp spelen in het met olie bedekte water.
 
Uitspraak
Verwacht wordt dat de rechtbank eind 2012 of begin 2013 uitspraak zal doen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.