Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Rechts-extremistisch geweld neemt toe, ook in Nederland

06-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
112 keer bekeken
  •  
Demonstranten van Pegida
Er is een toename van rechts-extremistisch geweld in West-Europa. Ook in Nederland is er een stijging. Dat stelt het Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) in een rapport dat maandag verscheen.

Ideologische vernieuwing en gebruik van internet geven de rechts-extremistische groepen in West-Europa, inclusief Nederland, een nieuwe impuls en vergroten de polarisatie tussen rechts-extremisten en hun links- en islamitisch-extremistische tegenstanders.
Katalysator
Door internet worden internationale thema's snel door rechts-extremisten overgenomen. Zo lijkt de vluchtelingencrisis vanaf 2015, in combinatie met de al langer levende grieven over de islam en jihadisme, in West-Europa een katalysator van rechts-extremistisch geweld te zijn geweest.

In het rapport staat: “Behalve allerlei open en vrij makkelijk toegankelijke bronnen hebben rechts-extremisten ook geregeld online contact via gesloten sociale-media-groepen, apps, chatfuncties in videospellen en ‘onverdachte’ fora die niet direct gelinkt worden aan rechts-extremistische content.”
Georganiseerde groep
In Nederland komt rechts-extremistisch geweld vooral uit ongeorganiseerde hoek, van kleine groepjes of personen die niet noodzakelijkerwijs behoren tot een organisatie die als radicaal bekendstaat. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de NCTV waarschuwen voor rechts-extremistische handelingen zoals het demoniseren van ideologische tegenstanders.
Volgens de NCTV zijn acties zoals de de mislukte aanslag in 2016 op een moskee in Enschede in het huidige klimaat van maatschappelijk en politieke polarisatie nog steeds voorstelbaar.  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.