Zembla

De ontmaskering van Schild & Vrienden

  •  
04-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
461 keer bekeken
  •  
Schild en vrienden
Een Belgische verslaggever van de VRT ontmaskert een groeiende ultrarechtse beweging van de mediagenieke, 25-jarige student Dries van Langenhove. De spannende reportage heeft onlangs tot politieke ophef geleid in België en haalde ook in Nederland het nieuws.
Leider Van Langenhove wil de Vlaamse identiteit en traditionele familiewaarden verdedigen, in lijn met de andere Europese en internationale alt-right bewegingen. 

De journalist volgt de groeiende groep een jaar lang, vanaf hun eerste actie om een demonstratie te verstoren van voorstanders voor een humaner vluchtelingenbeleid. Ze zeggen binnen de lijnen van de wet te blijven. Maar de journalist ontdekt geheime Facebook-groepen van de leden en vindt meer dan 60 duizend discriminerende berichten. Ook nazisme en wapens worden verheerlijkt. Zijn volgelingen roept Van Langenhove op om te infiltreren in invloedrijke posities. Hij ontkent betrokkenheid en noemt de reacties overtrokken, maar het parket in Oost-Vlaanderen is een onderzoek gestart. 

In ZEMBLA Internationaal het Belgische onderzoek naar het ware gezicht van het ultrarechtse Schild & Vrienden.
ZEMBLA  Internationaal – De ontmaskering van Schild & Vrienden - woensdag 7 november  om 21:15 uur bij BNNVARA op NPO2
Herhaling do 8 november - 10.10 uur
VRT©2018  - België
Nederlandse bewerking: Marieke van Santen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.