Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Rechters moeten rol krijgen bij megaschikkingen

28-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP - Frits Bakker
De rechter moet een rol krijgen als het Openbaar Ministerie (OM) megaschikkingen sluit met grote bedrijven of verdachten die strafbare feiten hebben gepleegd. Nu speelt de rechter geen rol bij de totstandkoming van schikkingen en transacties en worden soms miljoenendeals gemaakt waardoor de betrokkenen strafvervolging kunnen afkopen. Volgens Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak is het beter als de rechter dit soort schikkingen controleert en er daarna pas toestemming voor geeft.
Dat zegt hij naar aanleiding van de uitzending ' Zakendoen met Justitie ' van ZEMBLA, dat onder andere gaat over grote schikkingen tussen het OM en bedrijven als de Rabobank en accountantskantoor KMPG. Een graaiende penningmeester van een sportclub komt wel voor de rechter, maar grote bedrijven die voor miljoenen frauderen, kunnen strafvervolging afkopen. Dat gebeurt allemaal buiten het zicht van de maatschappij om, in de achterkamertjes van Justitie. In ZEMBLA zegt Bakker woensdagavond dat onwenselijk te vinden. Bekijk hier vast een fragment uit de uitzending:
Minder dan vijftig procent van de strafzaken wordt aan de rechter voorgelegd. De rest handelt het Openbaar Ministerie (OM) af door bijvoorbeeld de verdachte een geldbedrag te laten betalen waarvoor in ruil de verdachte niet verder wordt vervolgd.
Zakendoen met Justitie : woensdagavond 28 februari om 21:15 op NPO2.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.