Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Rechter ziet niks in massaclaim tegen Rabobank

29-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bang-voor-de-bank
De rechtbank in Den Bosch heeft een massaclaim van ondernemers tegen Rabobank van tafel geveegd. De mkb'ers raakten veel geld kwijt door rentederivaten van de bank, maar volgens de rechter zijn de zaken te uiteenlopend om in één grote zaak te behandelen.
De Stichting Renteswapschadeclaim die de zaak namens de ondernemers aanspande, is volgens de rechter niet ontvankelijk. Directeur Pieter Lijesen zou te veel macht uitoefenen, waardoor niet duidelijk is of hij uit eigen belang handelt of namens zijn klanten. De ondernemers kunnen wel individueel procederen tegen Rabobank.
Een renteswap is een gecompliceerd financieel product. Het wordt ook wel (rente)derivaat genoemd. Met een renteswap kan een variabele rente op een lening worden vastgezet. Dat geeft in theorie zekerheid mocht de de rente stijgen. Veel MKB-ondernemers hebben daarom op advies/aandringen van hun bank een aantal jaren geleden (2007/2008), vaak zonder dat ze zich daar bewust van waren, een renteswap aangeschaft. De rente werd gewoon 'vastgezet'. Wat de bank verzuimde te vermelden was dat het eigenlijk ging om een product met grote risico's. Deze risico's openbaren zich als de rente daalt en het bedrijf de onderliggende lening wil stopzetten. In dat geval moet er een extreem hoge boete worden betaald gebaseerd op het verschil tussen de dan geldende rente en de vastgezette rente tot aan de oorspronkelijke einddatum van de lening.  Ook verhoogde de bank vaak de opslag op de lening, waardoor de zekerheid op een vaste rente niet bleek te bestaan.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelde eerder al vast dat Rabobank en een aantal andere banken daarbij niet helder waren over de risico's van de ingewikkelde financiële producten.
Rabobank heeft sinds 2005 zo'n 8000 renteswap overeenkomsten gesloten met ondernemers. Door de sterke daling van de rente vanaf 2008 kregen die een negatieve waarde. De bank zegt bereid te zijn mee te werken aan individuele oplossingen voor klanten. ,, Als er fouten zijn gemaakt wil Rabobank samen met haar klanten tot een oplossing komen. Als klanten schade hebben geleden door zaken die de bank niet goed heeft gedaan, compenseren we die. "
Lijesen laat weten in hoger beroep te gaan tegen de beslissing van de rechter. Als dat niets oplevert wil hij zeshonderd individuele rechtszaken opstarten namens de gedupeerde ondernemers.

Jurist Pieter Lijesen stelde in ZEMBLA ' Bang voor de bank ' dat de Rabobank haar klanten onder druk zet als ze klagen over hun problemen met hun renteswap: ' Bij klanten die te maken hebben met een afkoopsom van hun swap van 400.000 euro stelt de Rabobank voor om 38.000 euro terug te betalen. Maar dan moet u wel tekenen dat u uw claimrechten verspeeld.

(Bron: ANP/ZEMBLA)
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor