Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Rechter zet streep door verhuizing van dolfijnen naar China

09-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
527 keer bekeken
  •  
Dolphins Foto William Warby : Flickr

© Foto: William Warby / Flickr

De verhuizing van acht dolfijnen, twee walrussen en twee zeeleeuwen vanuit het Dolfinarium in Harderwijk naar een attractiepark in China gaat voorlopig niet door. Dat heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam vanmiddag besloten.

Dierenwelzijnsorganisatie Sea Shepherd en House of Animals spanden vorige week een spoedprocedure aan om een snelle verhuizing tegen te houden. Ze willen voorkomen dat het Chinese attractiepark Hainan Ocean Paradise de dolfijnen commercieel gaat gebruiken voor vermaak. Dat vinden ze geen verbetering van het dierenwelzijn. De dieren komen van de regen in de drup als ze in China alsnog door hoepels moeten springen, stelt Sea Shepherd.

Het Dolfinarium in Harderwijk wil de zeezoogdieren verhuizen om meer ruimte te creëren voor andere dieren, ter bevordering van het dierenwelzijn. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft het Dolfinarium een exportvergunning gegeven. De vergunning loopt op 9 januari 2022 af.

Bodemprocedure over vergunning 

De dierenwelzijnsorganisaties Sea Shepherd en House of Animals tekenden bezwaar aan tegen de exportvergunning, maar de minister wees de bezwaren af Volgens het ministerie voldoet het Dolfinarium aan alle voorwaarden. Hainan Ocean Paradise, waar de dieren naartoe zouden verhuizen, wordt door het ministerie beschouwd als een dierentuin, die ook oog heeft voor educatie.

Dat bestrijdt Sea Shepherd. "Ocean Paradise is puur amusement, voor de hele familie, het hele jaar door", zei Geert Vons, directeur van Sea Shepherd Nederland. "En is er garantie dat de dieren in China niet verder worden verhandeld?"

 De dierenwelzijnsorganisaties zijn een bodemprocedure gestart om te zorgen dat de verhuizing definitief niet doorgaat. De zaak dient op 23 november bij de meervoudige kamer in Amsterdam. Tot daarin uitspraak is gedaan, mogen de dieren niet al verhuisd worden naar China, zo is vandaag in de spoedprocedure bepaald.

Voorwaarden vergunning bij orka Morgan geschonden

Zembla maakte twee uitzending over de handel en het verblijf in gevangenschap van zeezoogdieren naar aanleiding van het verhaal van orka Morgan. Zij verdwaalde in 2010 op de Waddenzee, werd op gevangen in het Dolfinarium in Harderwijk en werd daarna geëxporteerd naar een dierenpark in Tenerife.

Bij de verhuizing van de orka Morgan waren ook door het ministerie in de brief bij de exportvergunning voorwaarden opgenomen dat Morgan alleen voor wetenschappelijk onderzoek en educatie gebruikt dient te worden. Inmiddels heeft orka Morgan al jarenlang een eigen show, waarin ze op het nummer ‘You’ll be in my heart’ van Phil Collins het publiek vermaakt met pirouettes en sierlijke sprongen. "Ik heb van tevoren geen onderzoek gedaan naar Loro Parque, ik ging ervan uit dat het goed zat. Maar dit soort shows; dat had echt niet gemoeten", zei oud-staatssecretaris Henk Bleker tegen Zembla.

Bekijk het tweeluik over Morgan, de verloren orka 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.